SAD: Transrodne osobe mogu da se takmiče u ženskoj konkurenciji

0

Džejsi Kuper, transrodna sportistkinja, pobijedila je u sporu koji je zbog diskriminacje pokrenula protiv Federacije za dizanje tegova Sjedinjenih Američkih Država koja joj je prethodno zabranila da učestvuje u takmičenju u ženskoj konkurenciji.

Uz pobjedu Džejsi Kuper u ovom sporu dolazi i posebna naredba Federaciji za dizanje tegova SAD „da prestane sa diskriminatorskim procesima na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta“.

Ova organizacija sada ima rok od dvije nedjelje da promijeni svoje propise i da daozvoli transrodnim osobama da se takmiče u ženskoj konkurenciji.

Kuper je slučaj pokrenula još 2019. godine pred Odjeljenjem za zaštitu ljudskih prava u Minesoti navodeći da je Federacija za dizanje tegova prekršila Povelju o ljudskim pravima tako što je njoj i drugom transrodnim sportistima zabranila učešće u takmičenju u ženskoj konkurenciji.

Nakon toga je 2021. godine podnijela i zvaničnu tužbu protiv Federacije.

Bila sam bijesna zbog načina na koji su me tretirali, zbog načina na koji tretiraju cijelu grupu ljudi i pomislila sam da je zaista dosta. Sada osjećam olakšanje. Mislim da nam je bila potrebna ova pobjeda i osjećam se dobro zbog toga“, rekla je Kuper.

Federacija dizanja tegova SAD razmotriće mogućnost žalbe na ovu odluku suda.

Naša pozicija bila je zasnovana na činjenicama da transrodne žene prosto imaju drugačije kapacitete kada su u pitanju sportovi snage“, poručili su iz Federacije.

(sk)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.