SAD spremne da se uključe u dijalog Beograda i Prištine

0

SAD su spremne da se uključe u proces dijaloga Beograda i Prištine, ali to ne mogu da urade dok obje strane same ne odluče da se vrate dijalogu, rekao je vršilac dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju Filip Riker.

Riker je za Glas Amerike rekao da je o potencijalno snažnijoj ulozi SAD u procesu dijaloga nedavno razgovarao sa prvim čovjekom Stejt departmenta Majkom Pompeom.

– Mi blisko sarađujemo sa partnerima EU. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga koja je vodila Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcionisanju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regionu u proteklih pet godina – kazao je Riker.

Trenutno najviši zvaničnik u Stejt departmentu koji se bavi Balkanom je rekao da vjeruje da na obje strane postoji volja da se pronađe rješenje i time doprinese stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana.

Američki diplomata je kao model za rješavanje pitanja u regionu “koja vjekovima nisu mogla da budu riješena” naveo lidere Grčke i Sjeverne Makedonije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.