SAD skida oznaku tajnosti sa povjerljivih dokumenata o ubistvu Džamala Kašogija

0

Američka administracija priprema se da skine oznaku tajnosti sa povjerljivih dokumenata o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, ubijenog 2018.

Novi američki predsjednik Džo Bajden nedavno je izjavio da će “Bijela kuća uskoro govoriti o tom ubistvu sa saudijskim kraljem”. Zašto je to zanimljivo – zato jer se očekuje od Bajdena da rekapitulira odnos sa Saudijskom Arabijom, odnosno prestolonaslednikom trona, indirektno optuženim za ubistvo koje je šokiralo svijet.

Kašogi je poslednji put snimljen kako ulazi u ambasadu Saudijske Arabije u Istanbulu, ali iz nje nikada nije izašao. Nakon višednevnog insistiranja gotovo cijele međunarodne zajednice, kao i Turske, na čijem tlu se ubistvo dogodilo, Saudijska Arabija je dozvolila turskim istražiocima da uđu u prostorije ambasade. Ali, tada je bilo prekasno.

Tijelo Kašogija je sklonjeno na vrijeme, kao i ključni dokazi. Međutim, kasnija istraga utvrdila je da je Kašogi mučen na posebno brutalan način i da je najvjerovatnije raskomadan i tako, u delovima, iznesen iz ambasade.

Stav zvaničnog Rijada je da su ubistvo počinili odmetnuti pripadnici tajne službe, koji su uhapšeni, a petorica je osuđena na smrtnu kaznu. Međutim, niko u potpunosti nije povjerovao u tu priču jer se smatra da iza svega stoji saudijski prestolonaslednik, princ Muhamed bin Salman.

U izvještaju navedeno da iza ubistva stoji princ Salman?

U izveštaj SAD o tom ubistvu, koji bi trebalo da bude objavljen danas, trebalo bi da piše da iza ubistva “najvjerovatnije stoji princ Salman”, odnosno da ga je on najvjerovatnije i naredio. To je Rojtersu otkrilo čak četvoro službenika SAD.

Prema njihovim riječima, američka obaveštajna služba – CIA bila je ta koja je prikupila najviše podataka za izveštaj.

List “Vašington post”, za koji je Kašogi radio, svojevremeno je napisao da je CIA krenula od jednog poziva – onog koji je uputio brat prestolonaslednika, princ Halid bin Salman, koji je bio saudijski ambasador u SAD u vrijeme ubistva Kašogija.

Princ Halid, koji je sada zamjenik ministra odbrane, navodno je pozvao Kašogija, po nalogu brata, odnosno prestolonaslednika princa Muhameda bin Salmana, i tada mu je pružio garancije da će biti bezbjedan u ambasadi Saudijske Arabije u Istanbulu, u koju je trebalo da ode kako bi pribavio papire za vjenčanje sa svojom djevojkom.

Princ Halid, međutim, negirao je da je razgovarao s Kašogijem.

Ako se neko pitao zašto se sada skidaju oznake tajnosti, ako je CIA već prikupila dokaze, američki mediji navode da se sada poklopio politički trenutak – odnosno dolazak novog predsednika koji ima namjeru da zategne odnose sa Rijadom koje je prethodnik Bajdena u Bijeloj kući poprilično olabavio.

(B92)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.