SAD šalju 300 vojnika u lažnu državu: Pokazujemo riješenost da branimo suverenitet slobodnih i demokratskih nacija poput Kosova!

1

SAD će uskoro poslati oko 300 vojnika Nacionalne garde Indijane u devetomjesečnu misiju usredsređenu na osiguranje bezbjednosti građana Kosova.

Borbeni tim 76. pješadijske brigade 38. pešadijske divizije, koji uključuje oko 20 vojnika iz sjeverozapadne Indijane, napustio je kamp Aterberi u subotu kao Task Force Nighthavk i prvobitno se zaustavio u Njemačkoj na putu za Kosovo.

Kada stignu na Kosovo, vojnici operativne grupe će predvoditi Regionalnu komandu Istok pod nadležnošću NATO u podršci Operaciji Joint Guardian, multinacionalnoj misiji koja održava slobodu kretanja za sve građane Kosova od 1999. godine.

„Muškarci i žene ove brigade radiće na tome da nezavisnost i suverenitet Kosova ostanu jaki i da se ostvari naš kolektivni cilj da nezavisne, multietničke države mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu“, rekao je general-major Dejl Liles.

„Naše raspoređivanje pokazuje riješenost Amerike da brani suverenitet slobodnih i demokratskih nacija poput Kosova“, dodao je on.

Hoosiers su 31. rotacija vojnih snaga Sjedinjenih Država sa sedištem u kampu Bondstil na Kosovu.

U Regionalnoj komandi Istok služe i trupe iz Poljske, Letonije, Švajcarske, Turske, Slovenije, Grčke, Mađarske i Italije.

Pukovnik Kris Mabis, vođa Task Force Nighthavk, rekao je tokom ceremonije odlaska u petak da vojnici Nacionalne garde Indijane „predstavljaju najbolje što Sjedinjene Države mogu da ponude“.

„Svi koji ovde sjede su ambasadori Sjedinjenih Država i predstavnici države Husijer. Ne mogu da budem ponosniji na ovaj tim“, rekao je Mabis.

Mabis je takođe zahvalio porodicama vojnika što su omogućili članovima njihovih porodica da predstavljaju Indijanu i Sjedinjene Države i služe ljudima kojima je to potrebno, daleko od kuće.

„Vi ste vitalni dio Task Force Nighthavk, a vaš posao je najvažniji. Oslonite se jedni na druge i pomažite jedni drugima; to je snaga naših snaga u zajednici“, rekao je Mabis.

Prije nego što su krenuli u inostranstvo, članovi operativne grupe učestvovali su u obuci u kampu Aterberi, u blizini Indijanapolisa, o oružju, nesmrtonosnom oružju, praćenju veze, operacijama patrola, saobraćajnim nesrećama i načinu interakcije sa vladinim i nevladinim subjektima.

(Kosovo online)

1 Comment
  1. PopSrbin komentariše

    Napusite se svi ,Kosovo je bilo ,bice i ostaće Srpsko !!!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.