SAD podržavaju status posmatrača za Tajvan

0

Sjedinjene Američke Države podržavaju tajvanski status posmatrača u Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, tijelu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koje donosi odluke.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je preko Tvitera poslao poruku da će Stejt Department “učiniti da pomognemo” Tajvanu kako bi dobio “odgovarajuću ulogu” u najvišem svjetskom tijelu za utvrđivanje zdravstvenih politika.

Ovakav potrez SAD doživljava se kao otvoreni prijekor Kini koja blokira članstvo Tajvana u svim međunarodnom organizacijama pa i SZO. Visoki američki diplomata rekao je za Glas Amerike da će se Stejt Department “u potpunosti pridržavati” Zakona o međunarodnoj inicijativi za zaštitu tajvanskih saveznika (TAIPEI ACT), koji je 26. februara potpisao američki predsjednik Donald Tramp.

Taj zakon kaže da će „američka politika zagovarati, prema potrebi, članstvo Tajvana u svim međunarodnim organizacijama u kojima državnost nije uslov.”

Podrška SAD statusi Tajvana i SZO je odmah naišla na oštro protivljenje zvaničnog Pekinga koji je Tajpei Akt nazvao “aktom đavola”.

“Snažno pozivamo SAD da isprave svoju grešku i povuku odluku, ugledajući se na druge zemlje koje žele da grade najbolje odnose sa Kinom. U protivnom mi ćemo odgovoriti odlučnim kontramjerama”, izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Švang.

Izaslanici iz Tajvana učestvovali su na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini kao posmatrači od 2009. do 2016, tokom razdoblja relativno toplih veza Pekinga i Tajpeia. Nakon što je 2016. na predsjedničkim izborima na Tajvanu pobijedila aktuelna predsjednica Cai Ing Ven, koja potiče iz proindependističke PKP partije,

Kina blokirala prisustvo Tajvana u SZO i ne odustaje od suvereniteta nad Tajvanom, ali predsjednica Cai odbacuje politiku zvanične Kine o “jednoj zemlji i dva sistema”.

Pompeo se založio da se neke države ne koriste širenjem dezinformacija jer se globus bori za borbu protiv pandemije.

“Moramo biti sigurni da se informacije prenose tačno, pravovremeno i na lako provjerljiv način kako bismo se što uspješnije nosili sa globalnom pandemijom.”

Kina je navela da je transparentna i odgovorna za razmjenu informacija o COVID-19.

Kineski predsjednik Si Đinping zahvalio se generalnom direktoru SZO dr Tedrosu Adanj Gebresijusu za napore u promociji međunarodne saradnje u borbi protiv koronavirusa i obećao trajnu pomoć Kine SZO.

Pismo je odgovorilo na ranije Gebresijusovo pismo u kojem je pohvalio Sijevo “izvanredno vođstvo i nevjerovatne napore Kine” u borbi protiv koronavirusa i izrazio duboku zahvalnost zbog finansijske podrške kineske vlade SZO.

Zato su neke od članica optužile direktora SZO da je prihvatio kinesku zvaničnu verziju o vremenu izbijanja krize koronavirusa usprkos dokazima da je epidemija u početku zataškavana.

Majkl Mek Kol, kongresmen iz Teksasa rekao je za VOA da je globalno zdravstveno tijelo “oslabljeno” pod kineskim uticajem.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.