SAD neće voditi proces između Beograda i Prištine, to je posao za EU

0

Američka vlada neće voditi proces između Beograda i Prištine, to je posao za Evropsku uniju (EU), “ali ćemo biti tamo da pomognemo koliko možemo”, izjavio je u intervjuu “FoNetu” ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

On je podsjetio da je Kosovo za SAD nezavisna zemlja.

Kajl Skat je poručio da je ovo dobro vrijeme za pregovore, kako bi se došlo do kopromisa i normalizacije odnosa dvije strane.

– Ali, kakva će biti normalizacija i kakav će biti sporazum, mi još ne znamo – napomenuo je Skat, ističući da SAD podržavaju EU u ovom procesu.

Prema njegovim riječima, “bilo koje trajno rešenje trebalo bi da dođe od strane pregovarača, odnosno iz Beograda i Prištine”.

– Ne može međunarodna zajednica reći jedno ili drugo i da svi to primjene, nego mora biti od vas i Kosova. Mora biti nešto što je trajno, što se može sprovesti, a ne neka nesprovodiva ideja – objasnio je ambasador SAD.

Rješenje mora dati stabilnost regionu, a ne da region učini nestabilnim, predočio je Skat i rekao da SAD nemaju “crvenu liniju”, niti kažu da će “prihvatiti bilo šta što dolazi od Beograda i Prištine”.

– Ali, kažemo da smo otvoreni za rješenje i otvoreni smo da vidimo kakav je dogovor između Beograda i Prištine, a znamo i da neće biti dogovora, ako nema pregovora – rekao je američki ambasador.

Prema njegovoj oceni, “za sada nije zamrznut konflikt, nego pregovori”, pa bi trebalo naći način da “idemo natrag u pregovore, što je uvijek bio naš stav”.

– Mislimo da takse nisu pomogle u ovoj situaciji i da treba naći način da idemo za sto, da govorimo o problemima – rekao je Skat i ponovio da američka vlada neće voditi taj proces, da je to za EU, ali da će pomoći koliko može.

Upitan o eventualnom razgraničenju, on je odgovorio da “ne zna” koliko je to rješenje realno.

– Znamo i da sam predsjednik Vučić kaže da to više nije realno i nije prihvatljivo u Srbiji, a rukovodstvo Kosova kaže i da njima to nije prihvatljivo – podsetio je američki ambasador.

– Mi nikada nismo izrazili tu vrstu rešenja, jer mi, kao što smo rekli, mislimo da to treba da budu pregovori između Kosova i Srbije – precizirao je Skat i podsjetio da je Kosovo za SAD nezavisna zemlja.

Dodaje da dvije nezavisne zemlje mogu da odluče o granici između njih.

– Ako to bude dio rješenja, mi ne kažemo da smo protiv, niti da smo za, nego da ćemo gledati kakvo je to rješenje, ali to koliko sada vidim nije realno – obrazložio je američki ambasador.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.