SAD najavile uvođenje novih sankcija Rusiji

0

Sjedinjene Američke Države će u najskorije vrijeme razmotriti dodatne sankcije protiv Rusije, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.

“SAD će uskoro razmotriti dodatne sankcije protiv Rusije prema Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija (CAATSA ) i Zakonom o zaštiti evropske energetske bezbjednosti (PEESA)“, navodi se u pismenom saopštenju Pompea koji 20. januara napušta svoju dužnost.

On je podsjetio da je Amerika uvela sankcije brodu koji radi na izgradnji „Severnog toka 2“ – barži „Fortuna“ i njenom vlasniku, kompaniji „KVT RUS“, prenosi Sputnjik.

“Ukoliko ‘Sjeverni tok 2’ bude završen to će pružiti Rusiji mogućnost da u potpunosti zaobiđe Ukrajinu, lišavajući je izuzetno važnog prihoda i ‘otvarajući’ je za dalje agresivne ruske akcije, a takođe će omogućiti da se prirodni resursi koriste kao instrumenti pritiska i zlonamernog uticaja u Zapadnoj Evropi“, rekao je Pompeo.

Prema njegovim riječima, „današnja objava o sankcijama pokazuje da se SAD ne plaše da pozovu na odgovornost one koji nastavljaju da pomažu i odobravaju taj ruski instrument prinude“.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da se projekat gasovoda “Severni tok 2“ suočava sa grubim i nezakonitim pritiskom Amerike.

Projekat “Severni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.