SAD i Kina uprkos napetostima predane trgovinskom dogovoru

0

Predstavnici Vašingtona i Pekinga izrazili su predanost trgovinskom dogovoru dvije zemlje uprkos eskalaciji napetosti njihovih odnosa na više frontova uz teške optužbe za COVID-19 i zatvaranje diplomatskih predstavništava, dok se odnos prema Kini pojavljuje kao jedno od značajnijih pitanja američkih izbora, pišu svjetski mediji.

‘Značajno povećanje’ kineske kupovine

Uprkos porastu tenzija između Vašingtona i Pekinga te redovnim kritikama Donalda Trampa (Trump) usmjerenim protiv Kine, viši zvaničnici dviju vlada potvrdili su predanost provedbi ‘Faze jedan’ trgovinskog sporazuma u razgovoru predstavnika dvije zemlje početkom ove sedmice, ističe Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Na videokonferenciji 24. avgusta sastali su se američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer (Lighthizer), ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) i potpredsjednik kineske vlade Liu He radi službene revizije trgovinskog sporazuma potpisanog u januaru. List dodaje da je glavni značaj razgovora taj što su se oni uopšte dogodili s obzirom na sve veće podjele između dvije zemalje.

Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) izvijestio je o “značajnom povećanju” kineske kupovine američkih proizvoda te da su u raspravi razmotreni koraci koje je Peking poduzeo da zaštiti američko intelektualno vlasništvo i liberalizuje kinesko tržište finansijskih usluga.

S druge strane, dodaje list, kineska službena novinska agencije Sinhua navodi da su se “obje strane složile stvoriti uslove i atmosferu za daljnje promovisanje primjene trgovinskog pakta”. Za Peking, ukazuje Volstrit džurnal, to znači da bi se Vašington trebao suzdržavati od previše snažnog pritiska na pitanja suvereniteta poput onih koji uključuju Hong Kong i Tajvan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.