Sabor SPC: Zabrinuti zbog Kosova i Metohije

0

Sabor Srpske pravoslavne crkve konstatovao je izuzetnu zabrinutost sveštenstva, monaštva i vjernog naroda povodom sve češćih zvaničnih i nezvaničnih izjava u vezi sa konačnim statusom Kosova i Metohije.
“Sabor dijeli njihovu zabrinutost povodom učestalih izjava moćnih zemalja Zapada u kojima se otvoreno govori o nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i zbog različitih spekulacija o eventualnoj podjeli južne srpske pokrajine”, navodi se u saopštenju Sabora, nakon prvog radnog dana redovnog majskog zasijedanja u Pećkoj Patrijaršiji.
Tome, navodi se, naročito doprinose različiti oblici pritiska od strane kosovskih institucija, nepoštovanje zakona i elementarnih ljudskih prava, kao i sve učestalije uzurpiranje crkvene i privatne imovine.
“Imajući sve ovo u vidu, Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve će se temeljno baviti ovom temom na svom ovogodišnjem zasijedanju i po njegovom završetku izdaće zvanično saopštenje”, izjavio je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, episkop raško prizrenski Teodosije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.