Sabor SPC: Niko ne smije priznati Kosovo!

Sabor SPC: Niko ne smije priznati Kosovo!

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) ocijenio je večeras da Kosovo i Metohija “nikada nije bilo niti može biti samo političko pitanje za čije rješavanje monopol imaju isključivo državni organi” i dodao da “ni po koju cijenu ne smije da se dovede pod znak pitanja pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji”.

U saopštenju nakon drugog dana vanrednog jesenjeg zasedanja Sabora SPC se navodi da bi “bilo kakav potpis koji bi omogućio priznanje Kosova, učešće u UN ili odricanje Srbije od njega pod bilo kojom formom, zauvijek ukinuo svako istorijsko pravo Srbije na ovim temeljnim prostorima naše duhovnosti i državnosti”.

“Posebno zabrinjava što se pod vidom navodnog “razgraničenja između Srba i Albanaca”, nameće mogućnost odvajanja ako ne cinelog, onda najvećeg i najvažnijeg dinela Kosova i Metohije iz sastava Srbije i njegovo priznanje kao dela bilo nezavisnog Kosova ili čak takozvane Velike Albanije. Posledice ovakve odluke bile bi tragične za opstanak našeg naroda i naših svetinja”, stoji u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Sabor SPC je izrazio “posebnu zabrinutost” što Crkva od 2007. godine “nikada nije bila zvanično pozvana da iznese svoje sugestije povodom zaštite naših svetinja, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda”.

“Apelujemo da državne predstavnike Srbije da umjesto na traženju što bržeg sporazuma sa Prištinom, više pažnje posvete izgradnji jedne državne i nacionalne platforme u čijoj bi pripremi učestvovali relevantni činioci našeg društva. Na taj način bi se očuvali osnovni interesi našeg naroda i povratilo bi se povjerenje svih ključnih društvenih faktora u zemlji”, piše u saopštenju.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *