Sabor SPC danas bira 46. patrijarha

3

Sabor Sinoda Srpske pravoslavne crkve na kome će se izabrati novi patrijarh danas će se održati u Kripti Hrama Svetog Save.

Podsjetimo, poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej, preminuo je 20. novembra u 91. godini poslije borbe sa korona virusom.

Patrijaršijske dužnosti, nakon smrti patrijarha Irineja, preuzeo je Sveti Sinod SPC, u skladu sa članom 62. Ustava SPC, a Sinodu, do izbora novog patrijarha, predsjedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Procedura izbora patrijarha

Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri mjeseca od dana kada je prijestol patrijarha upražnjen.

Kandidati za patrijarha mogu biti svi aktivni eparhijski arhijereji koji najmanje pet godina upravljaju eparhijama, podsjećaju srbijanski mediji.

Patrijarh se bira tajnim glasanjem. Za izbor patrijarha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora. Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova.

Imena trojice vladika stavljaju se svako u posebnu kovertu. Ona se potom zapečati i stavlja u evanđelje koje se odnosi u oltar hrama. Prethodno izabran duhovnik – neko od uglednih monaha, koji će, kada predsjedavajući Izbornog savjeta pozove, a nakon molitve priziva Duha svetog da izbor bude po volji Božjoj, izvući iz evanđelja jednu od tri zapečaćene koverte.

Kovertu predaje predsjedavajućem Izbornog sabora, koji je otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha srpskog – ovog puta 46. po redu.

Podsjetimo, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije uoči sjednice rekao je da ne zna da li će biti političkog uticaja na najviše zakonodavno crkveno tijelo, ali da se od svih očekuje da daju doprinos da proces biranja protekne zakonito.

Vladika Joanikije je za dnevne novine Dan rekao da vjeruje da će saborni um arhijereja presudno uticati na izbor budućeg patrijarha SPC. Upitan da objasni kako se vladike Srpske pravoslavne crkve pripremaju za ovaj izbor i da li među vladikama ima raznih mišljenja, nesuglasica i podjela, vladika Joanikije kaže da je biranje patrijarha saborni, crkveni i svetoduhovski čin od svenarodnog značaja. Svaki učesnik tog događaja treba da slijedi volju Božiju i da proces biranja protekne zakonito, u najvećoj bratskoj slozi, ističe.

„Prirodno je, međutim, da se uoči izbora novog patrijarha, episkopi sastaju i savjetuju, neizbežno je da bude i različitih mišljenja u vezi arhijereja za koje se treba opredjeljivati prilikom glasanja. Kako god mislili, važno je da želimo onaj izbor koji će Crkvi donijeti najviše dobra i radosti, koji će ojačati njeno jedinstvo”, naveo je vladika Joanikije.

Kad ima dobre volje neće biti problem „da, uz poštovanje propisane procedure, izaberemo trojicu kandidata za konačni izbor budućeg patrijarha”, kaže vladika i dodaje:

„I po ovome se vidi da naš zakon unaprijed uvažava različita mišljenja i stremljenja koja se manje ili više zadovoljavaju izborom trojice kandidata. Zbog toga nema suštinskog razloga za teže nesuglasice među arhijerejima”. Kad dobijemo trojicu kandidata, kako je rekao, možemo reći da smo sa naše ljudske strane dali sve od sebe.

„Poslije se pristupa biranju jednog od pomenute trojice sa potpunom spremnošću da prihvatimo volju Božiju koja će apostolskim žrebom projaviti novog patrijarha. Cio ovaj proces od početka do kraja prožima se sa bogosluženjem, molitvama i blagodarenjem Bogu čime se svjedoči i potvrđuje da se izbor patrijarha događa u najvećem sadejstvu Božije i ljudske volje”, rekao je on.

3 Comments
 1. E viva komentariše

  Koga zaboli koja ce sotonjara biti izabrana

  1
  1
  1. sinofulukis komentariše

   Nova sotonjara je Porfirije Peric. MCP i ostale eprahije se rasformiraju tiho, kadrovi ce biti prerasporedjeni, litijama i sukobom su se samounistili. Joanikije moze biti razvladicen, jer nema ni fakultet i krsten je MPC, ali se to nece desiti jer ce Vucko privremeno da se igra dobrog momka, i pruzi ruku ”pomirenja” u zamjenu za pokornost. Ali nece to dugo trajat.

 2. moćni rendžer komentariše

  Joanikije jedini DOSTIJAN !!! ostali kandidati samo Šizojeve igračke

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.