Rusu uradili lažni pasoš, pa ga onda kao policajci ucjenjivali za 100.000 eura

0

Dragoljub Mićović (39), Nikola Radović (26), Balša Kosović (26) i Pljevljak Gojko Čavić zajedno su na organizovan način, a po prethodno razrađenom planu, prijeteći pokušali da od Rusa A. M. (24) iznude 100.000 eura, navodi se u odluci o produženju pritvora Mićoviću.

On je od septembra u pritvoru, a ostalima su izrečene mjere obaveznog javljanja policiji i zabrana napuštanja mjesta prebivališta.

U odluci o produženju pritvora je navedeno da je okrivljeni Čavić upoznao Rusa sa Kosovićem, predstavljajući mu ga kao osobu koja će uz novčanu nadoknadu od 20.000 eura da mu obezbijedi falsifikovana dokumenta.

“Za ovu uslugu mu je prethodno tražio 10.000 eura. Nakon nekoliko dana, po dogovoru, A. M. je okrivljenom G. Č. predao par svojih fotografija koje je trebalo da se upotrijebe za lažni pasoš. Sredinom avgusta A. M. im je dao još 13.600 dolara”, piše u odluci.

Ni to im nije bilo dovoljno, pa su, kako se navodi u odluci, kada su preuzeli novac, Kosović, Radović i Mićović 20. avgusta naoružani upali u stan A. M. predstavljajući se kao policajci i optužujući ga da je ruski terorista.

“D. M. i N. R. su sa pištoljima u ruci čije cijevi su bile uperene u glavu oštećenog, govorili “policija, policija“. Zatim je jedan od njih usmjerio cijev pištolja u pravcu glave A. M, uzeo ga za tijelo i spustio ga, govoreći mu “na pod, na pod“, nakon čega je jedan od okrivljenih oštećenog počupao za kosu i tako mu podigao glavu sa poda i pokazao mu pasoš sa njegovom slikom i drugim imenom i prezimenom, govoreći mu da je lažan, da je on ruski terorista, da sve znaju o njemu i da će završiti u zatvoru. Nakon toga su pretresli stan i iz laptopa uzeli 11.400 dolara i 300 eura, a iz džepa 200, koji su stavili pored glave oštećenog i slikali ga mobilnim telefonom”, pojašnjeno je u odluci suda.

Nakon toga su, kako je navedeno, pitali A. M. koliko je platio lažna dokumenta, odakle mu laptop i dva mobilna telefona, da li ima otvoren žiro račun u banci i koliko novca ima na računu.

“Potom su mu rekli da će mu, kao policajci, završiti da ne bude krivično gonjen zbog lažnog dokumenta, ukoliko im on za to da 100.000 eura, u roku od sedam dana, prijeteći mu da ne smije da napušti Crnu Goru, a zatim su sva trojica napuštili stan, uzeli novac i rekli mu da ostatak novca od 90.000 eura preda u dogovorenom roku. Zatim se oštećeni sastao sa okrivljenim B. K. koji mu je prijetio da ukoliko pokuša da ode iz Crne Gore cijena će mu biti veća, a govorio mu je i da su okrivljeni ozbiljni ljudi u policiji. Pozivali su ga više puta i sastajali se sa njim, da bi mu u jednom razgovoru predložili da im preda 50.000 eura i da će povući svu dokumentaciju iz policije, pri čemu im nije isplatio traženi novac, već je događaj prijavio policijskim službenicima. Policajci su zajedno sa oštećenim koji je dogovorio susret sa okrivljenima kako bi im navodno predao novac, došli u restoran gdje su uhapšeni”, piše u odluci.

Mićoviću je pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva.

“D. M. u narednom dijelu krivičnog postupka može biti oglašen krivim i osuđen na relativno visoku kaznu zatvora što ga, objektivno posmatrano, ne može ostaviti ravnodušnim u njegovom odnosu prema sudu, a u smislu odazivanja na pozive od strane suda ili da se da u bjekstvo i skrivanje za slučaj da se nađe na slobodi”, piše u odluci.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.