Ruski vojni ekspert: Amerika se poražena povlači iz Avganistana

0

Povlačenje američkih trupa iz Avganistana predstavlja vojni poraz SAD, pošto za 20 godina Vašington nije uspio da postigne svoj cilj i stabilizuje situaciju u toj zemlji, rekao je Sputnjiku doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

„Povlačenje američkih snaga iz Avganistana pokazuje samo jedno – vojni poraz Vašingtona u toj zemlji. Ništa tamo nisu uspjeli. Naravno, nakon njihovog povlačenja između talibana i proamerikih grupa. čije sjedište je u Kabulu, doći će do građanskog rata. Međiti, odsustvo uticaja treće jake sile daje nadu da će se Avganistanci sami dogovoriti i doći do nekog konsenzusa“, rekao je Sivkov.

Ekspert je naglasio da nakon povlačenja američkih snaga situacija može da se razvija po različitim scenarijima, ali, po njegovom mišljenju, ni talibani, niti sadašnje vlasti u Kabulu ne mogu pobijediti u budućem sukobu, zato mora da nađu konsenzus.

„Najvjerovatnije je da će se talibani i sadašnja kabulska elita na kraju dogovoriti i stvoriti neku novu koalicionu vladu i krenuti u dugi i teški proces posleratne obnove zemlje“, naveo je sagovornik agencije.

Sivkov je pretpostavio da će ovaj rat trajati još najmanje nekoliko godina. Međutim, ako se treća uticajna sila ne bude miješala u građanski sukob, kako se to dešavalo poslednjih decenija, konflikt neće biti dugotrajan.

Bijela kuća je ranije objavila da će 1. maja početi i do 11. septembra završiti povlačenje vojske iz Avganistana. SAD i talibani su 2020. godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazum predviđa povlačenje stranih trupa za 14 mjeseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmjene zarobljenika. Od potpisivanja sporazuma, talibani su više puta optuživali Vašington za kršenje sporazuma.

Izvor: Sputnjik

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.