Ruski Gugl, Jandeks od danas u potpunosti u ruskom vlasništvu

0

Holandska firma Jandeks N.V. koja je matična kompanija ruskog tehnološkog giganta Jandeks objavila je danas da je postigla dogovor o izlasku iz Rusije i sa nekih međunarodnih tržišta po cijeni od 475 milijardi rubalja, odnosno oko 4,85 milijardi evra.

Imovinu Jandeksa kupuje konzorcijum ruskih investitora među kojima je i fond koji je u vlasništvu energetske kompanije Lukoil, prenosi Tass.

Najmanje 50 odsto od ove sume će biti isplaćeno u gotovini, navodi Jandeks N.V. koja će do 31. jula 2024. godine promijeniti ime i prestati da koriste brend Jandeksa.

Akcije firme Jandeks na Moskovskoj berzi su na ovu vijest reagovala padom za devet odsto, prenosi Komersant.

Kako navodi Rojters, ovaj dogovor znači da će firma Jandeks, poznata i kao „ruski Gugl“, u potpunosti biti u ruskom vlasništvu i definitivno napustiti zapadne tehnolške krugove, prenosi Tanjug.

Tržišna vrijednost Jandeksa se procjenjuje na oko 9,5 milijardi evra i značajno je manja u odnosu na kraj 2021. godine, prije početka rata u Ukrajini, kada je iznosila 27,9 milijardi evra.

Skoro 88 odsto vlasničke strukture Jandeksa je trenutno u slobodnom prometu, a među akcionarima kompanije su mnogi zapadni fondovi.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.