Mladen Mikijelj

Ruski gastarbajteri izašli na glasanje, ali i na protest: Crtaju ukrajinske zastave po trotoarima, i poručuju da je Putin ubica

0

Građani Rusije koji borave u Crnoj Gori danas koriste svoje pravo glasa ali su izbore u svojoj matičnoj zemlji iskoristili da pošalju poruke prema aktuelnom ruskom predsjedniku, i očigledno pobjedniku izbora u toj zemlji – da je ubica.

Uživajući u sunčanim danima u Crnoj Gori dok se njihova braća bore u Ukrajini rizikujući svoje živote, ruski gastarbajteri ipak žele da iskoriste svoje demokratsko pravo glasa iako im je Rusija itekako mrska sa Putinom na čelu. Upravo to je bio i razlog slanja poruka sa protesta – da je Putin ubica, ne ratu u Ukrajini, i tome slično. Stoprocentno je mišljenje javnosti da će ruski predsjednik Vladimir Putin poslušati poruke koje šalju ruski gastarbajteri i „Cetinjske čete“ i da će se odmah samovoljno povući sa predsjedničke funkcije, otvoriti zatvorske ćelije u Sibiru i sam se u njih smjestiti.

Pored protesta djeca ruskih državljana po trotoarima crta ukrajinske zastave devastirajući javne površine.

FOTO: CDM

 

Ambasada Rusije, gdje se danas održava glasanje nalazi se u Ulici Veliše Mugoše 1, u Zagoriču, a red u kojem čekaju proteže se sve do Vezirovog mosta.

Biralište će biti otvoreno do 20 časova, a na glasačkom listiću su četiri kandidata – Vladimir Putin, čelnik Liberalno demokratske stranke Leonid Slucki, Vladislav Davankov iz stranke Novi ljudi i Nikolaj Haritonov iz Komunističke partije.

„Kako biste glasali, morate lično posjetiti glasačko mjesto i pokazati pasoš koji je validan“, navodi se na veb stranici Ambasade.

Ambasada je na mreži Telegram navela da će na dan glasanja biti pojačane mjere sigurnosti i kontrole u cilju zaštite bezbjednosti birača i članova izborne komisije.

„Na biračkom mjestu biće obezbijeđen video nadzor“, navodi se u postu.

Na internet stranici i društvenim mrežama Ambasade nema informacija o broju ruskih državljan koji imaju pravo glasa u Podgorici. U Crnoj Gori zvanično boravi oko 27.000 Rusa.

Podsjećamo, poruke koje šalju ovi ruski liberalni gastarbajteri su zbog rata u Ukrajini koji je počeo prije dvije godine a trenutni rezultat, kako ruska strana tvrdi, specijalne vojne operacije, je odvajanje četiri ukrajinske oblasti, Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona, gdje je stanovništvo većinskim glasanjem odlučilo da se te teritorije pripoje Rusiji.

Ukrajinska strana sa druge strane tvrdi da je referendum nelegitiman.

Razlog u pokretanju rata u Ukrajini je, makar kako ruska strana tvrdi, državni udar koji se dogodio 2014. godine nazvan „Majdanski prevrat“ gdje na čelo države dolaze antiruske strukture koje su godinama nakon toga terorisale građane Donjecka i Luganska koji su proruski nastrojeni i gdje je faktički od 2014. godine vođen građanski rat.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.