Ruski ekspert opisao scenario rata Rusije i Amerike za Krim

0

Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov objasnio je kako bi Rusija djelovala u slučaju da Amerika odluči da izvrši napad na Krim pomoću višecjevnih bacača raketa HIMARS, koji su nedavno izazvali buru u javnosti nakon što su mediji prenijeli da su ih Amerikanci tokom vojnih vježbi u Rumuniji ispaljivali u pravcu Krima.

Prema riječima eksperta, Rusija bi prvo pomoću radara odredila mjesto odakle se rakete lansiraju, a zatim bi protiv njih aktivirala sisteme PVO „Pancir“. Nakon toga bi na protivnički HIMARS napad izveo ruski raketni sistem „Iskander“ i u potpunosti bi pokrio njihov položaj.

Prema riječima Leonkova, rakete ne bi uspjele ni da dolete do ruske teritorije.

„Ako se u tom području nalaze i naši avioni, onda će neprijatelj ‘dobiti sledovanje’ i od njih“, dodaje ekspert.

Leonkov naglašava da su američke vojne vježbe u blizini ruskog poluostrva od kojih su napravili „senzaciju“ – predstava za javnost.

„Dovezli su dva sistema avionom, istovarili, ispucali se i otišli. Vrlo važno! Ako mi budemo objavljivali kako se u Rusiji održavaju vojne vježbe kada se čitave armije prebacuju sa jednog kraja zemlje na drugi, tada neće imati o čemu da se razgovara“, zaključio je stručnjak.
Podsjetimo, američki „Forbs“ je ranije pisao da je američka pješadija tokom jedne od vojnih vježbi prebacila u Rumuniju dva laka višecjevna bacača raketa HIMARS, lansirala nekoliko raketa u pravcu Krima i zatim brzo vratila sisteme u bazu Njemačkoj. Sve se, naime, odigralo prošle nedelje za samo nekoliko sati.

HIMARS su visokomobilni raketni artiljerijski sistemi, instalirani na standardnom kamionskom okviru. Karakteristike sistema HIMARS omogućavaju da se otvara vatra na velikom rastojanju. HIMARS nosi šest raketa ili jednu ATACMS raketu američke vojske. Lanser je prenosiv na avinonu C-130.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.