Ruska vakcina Sputnik V uskoro će se početi proizvoditi u Italiji

0

Ruska vakcina Sputnik V protiv Covid-19 mogla bi se prvi put proizvoditi u Evropi nakon što su komercijalni ugovor o njegovoj proizvodnji u Italiji potpisali fond RDIF sa sjedištem u Moskvi i farmaceutska kompanija Adienne sa sjedištem u Švajcarskoj.

Sporazum će trebati odobrenje italijanskih regulatora prije pokretanja proizvodnje, potvrdili su i RDIF i italijansko-ruska privredna komora.

To je najnoviji dokaz da neke članice EU nisu spremne čekati da regulator EU, odnosno Europska agencija za ljekove (EMA) odobri Sputnjik V.

Naučnici su rekli da je ruska vakcina efikasna gotovo 92 posto, na osnovu recenziranih rezultata ispitivanja u kasnoj fazi objavljenih u medicinskom časopisu The Lancet prošlog mjeseca.

Sputnik V je već odobren ili se trenutno ocjenjuje u tri države članice EU – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Zvaničnici EU rekli su da bi Brisel mogao započeti pregovore s proizvođačem vakcina ako to zatraže najmanje četiri zemlje članice.

Italijansko-ruska trgovinska komora je u izjavi objavljenoj u ponedjeljak navela da je taj potez otvorio put za stvaranje prvog proizvodnog pogona Sputnik V u Evropi.

Postoje planovi da italijanska proizvodnja započne u junu i da se nada da bi tamo moglo biti proizvedeno 10 miliona doza Sputnika V do kraja godine.

“Ovaj sporazum je prvi ovakve vrste s evropskim partnerom. To se može nazvati istorijskim događajem, koji je dokaz dobrog odnosa između naših zemalja”, rekao je Vincenzo Trani, šef komore, u izjavi.

Visoki zvaničnik Evropske agencije za ljekove (EMA) pozvao je prošle sedmice članice Evropske unije da se suzdrže od odobravanja Sputnika V na nacionalnom nivou dok ga agencija ne pregleda, što je natjeralo proizvođače vakcina da zatraže javno izvinjenje, prenosi Klix.ba.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.