Ruska šahovska federacija se iz Evrope seli u Aziju

0

Ruska šahovska federacija saopštila je u utorak da od maja više neće biti evropska članica, već će biti anektirana Azijskoj šahovskoj federaciji.

Mjera, koja je odobrena na azijskom šahovskom samitu u Abu Dabiju, dolazi u trenutku kada nekoliko ruskih sportskih federacija, uključujući fudbal, takođe razmišlja o odlasku iz Evrope.

Danas je bio istorijski događaj. Prvi put je jedna šahovska federacija, jedna od najjačih na svijetu, prešla sa jednog kontinenta na drugi“, izjavio je predsjednik RŠF Andrej Filatov.

Radujem se ovoj plodnoj saradnji, učešću ruskih timova na kontinentalnim takmičenjima i organizaciji azijskih takmičenja u Rusiji“, dodao je Filatov.

Ruska Federacija je precizirala da će ova mjera stupiti na snagu 1. maja.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, pozdravio je „veoma dobre vijesti za naše šahiste i za našu federaciju“, koje će omogućiti ruskim sportistima da učestvuju na „velikim međunarodnim takmičenjima“.

Selidba iz Ruske Federacije u Azijsku Federaciju dolazi poslije višegodišnjih tenzija sa Evropskom šahovskom federacijom, koje su se intenzivirale od početka ofanzive Moskve protiv Ukrajine.

U martu 2022. godine, nekoliko dana nakon početka sukoba, Međunarodna šahovska federacija (FIDE) i Evropska šahovska unija (ECU) najavile su suspenziju Ruske Federacije.

Ruski igrači su uprkos tome bili u mogućnosti da nastave da učestvuju na međunarodnim takmičenjima pod „neutralnom“ zastavom FIDE.

Nakon što je izbio sukob, međunarodne organizacije suspendovale su nekoliko ruskih sportskih tijela, a ruski sportisti su suspendovani, ili im je zabranjeno da se takmiče pod njihovom zastavom.

Reagujući na to, Fudbalski savez Rusije, suspendovan sa svih evropskih takmičenja, više puta je zaprijetio da će se pridružiti Azijskoj konfederaciji.

Od početka godine takođe se vodi intenzivna debata oko učešća ruskih i bjeloruskih sportista uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Rusija je decenijama uglavnom dominirala svijetom šaha, posebno čineći ovu oblast prostorom borbe sa Sjedinjenim Državama tokom Hladnog rata, a Ruska Federacija je supersila u šahu.

Predsjednik FIDE je bivši potpredsjednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič, koji je reizabran u avgustu prošle godine, porazivši Ukrajinca Andrija Baričpoleca na izborima.

(sk)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.