Rusija: Zaustavili smo krvoproliće u Nagorno-Karabahu

Rusija: Zaustavili smo krvoproliće u Nagorno-Karabahu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je nakon sastanka sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom u Bakuu izjavio da su učesnici sastanka potvrdili da ne postoji alternativa trilateralnom sporazumu o Nagorno-Karabahu.

„Glavni zaključak je da je u potpunosti potvrđen značaj i bezalternativnost sporazuma, koji su postili Rusija, Azerbejdžan i Jermenija 9. novembra“, rekao je Lavrov.

On je dodao da je taj sporazum „zaustavio krvoproliće i položio temelje za dugoročno rješenje situacije oko Nagorno-Karabaha“.

„Dokument u potpunosti odgovara interesima i azerbejdžanskog i jermenskog stanovništva u tom regionu“, smatra šef ruske diplomatije.
Lavrov je nakon sastanka rekao da se stavovi Rusije i Azerbejdžana o potrebi stvaranja uslova za uspostavljanje međuverskog, međuetničkog mira, suživota u potpunosti podudaraju.

„Predsjednik Azerbejdžana je danas posebnu pažnju posvetio potrebi dosledne, savjesne realizacije svih elemenata zajedničkog, trilateralnog sporazuma o Karabahu“, rekao je Lavrov.

On je takođe rekao da postoje pokušaji da se dovede u pitanje sporazum o Karabahu.

„Mi takođe primećujemo da postoje pokušaji da se dovedu u pitanje ti sporazumi. Ali ja smatram da se oni neće ovjenčati uspjehom, prije svega jer su zemlje koje kopredsedavaju Minskom grupom OEBS-a, a to su, pored Rusije, Francuska i SAD, više puta naglašavale da postoji potreba da se problemi u Nagorno-Karabahu rješavaju na osnovu tih istih principa koji se sada materijalizuju u razvoju i sprovođenju trilateralne zajedničke izjave“, rekao je Lavrov.
Prema njegovim riječima, sporazum lidera je usmjeren na to da se realizuju uslovi koji su sada stvoreni, a čija će realizacija omogućiti ljudima, koji su tu oduvijek živeli, da se vrate suživotu.

„Vratiti se životu rame uz rame, nezavisno od etničkog porekla, nezavisno od verskih uverenja, u miru i sigurnosti – to je najvažnije“, poručio je ruski ministar.

Ruska delegacija u sastavu ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, zamjenika predsjednika vlade Rusije Alekseja Overčuka, ministra zdravlja Rusije Mihaila Muraška, šefice „Rospotrebnadzora“ Ane Popove danas je, nakon Jermenije, doputovala i u Baku.

Podsjetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *