Rusija u četvrtak zatvara granice za Kineze zbog epidemije

0

Ruske vlasti su danas saopštile da će od četvrtka državljanima Kine biti zabranjen ulazak u Rusiju, što je nova drastična mjera u borbi protiv širenja epidemije novog koronvirusa koji izaziva upalu pluća.

“Ulazak kineskih državljana preko granica Rusije biće obustavljen počev od 20. februara za radna i privatna putovanja, i putovanja radi studija i turizma”, izjavila je potpredsjednica Vlade Rusije, zadužena za zdravstvo Tatijana Golikova.

Ta zvaničnica, koja je na čelu grupe za borbu protiv novog soja koronavirusa “Covid-19”, je rekla da je ta odluka donijeta “zbog pogoršavanja epidemije u Kini i jer kineski državljani i dalje dolaze u Rusiju”.

Mnogi Kinezi su u Rusiji kao turisti, studenti ili tamo rade. Ruski aerodromi se masovno koriste kao tranzitna tačka između Kine i Evrope.

Rusija je ranije naložila zatvaranje oko 4.250 kilometara granice s Kinom, kao i obustavljanje željezničkih linija i smanjenje broja letova aviona prema kineskim gradovima.

Po posljednjem bilansu, u Kini je novim koronavirusom inficirano više od 72.000 ljudi od kojih je skoro 1.900 umrlo.

U Rusiji zvanično nema pacijenata s novim koronavirusom pošto su prošle nedjelje iz bolnice otpuštena jedina dva pacijenta, državljani Kine koji su, po ruskim ljekarima, imali blagu infekciju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.