Rusija tražila od Slovačke da vrati ruske vakcine protiv kovida

0

Ruski fond za direktne investicije je zbog kršenja ugovora zatražio od slovačke vlade da vrati partiju vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) kako bi se ona upotrebila u drugim zemljama, navodi se saopštenju na zvaničnom nalogu vakcine na Tviteru.

„Ruski fond je… 6. aprila 2021. poslao pismo u kome se traži da se vakcina vrati zbog višestrukih kršenja ugovora. Na taj način bi ona mogla da se upotrebi u drugim zemljama“, objašnjava se u saopštenju.

Takođe se dodaje da laboratorija u Slovačkoj u kojoj je testirana partija vakcine „Sputnjik Ve“ koja je isporučena u ovu zemlju, nije dio mreže zvaničnih laboratorija Evropske unije.

„Nažalost, kršeći postojeći ugovor, Državni institut za kontrolu ljekova obezbijedio je ispitivanje ‘Sputnjika Ve’ u laboratoriji koja nije dio mreže zvaničnih laboratorija EU za kontrolu ljekova, uprkos njihovoj dostupnosti“, primjećuje se u saopštenju Ruskog fonda.

Osim toga, slovački regulator je pokrenuo kampanju dezinformacija protiv vakcine. Ruski fond je zatražio od Slovačke da ponovo testira rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ – ovog puta u laboratoriji koja je akreditovana od strane Evropske unije, naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su sve partije „Sputnjika Ve“ istog kvaliteta i podvrgavaju se strogoj kontroli kvaliteta u Institutu „Gamaleja“. „Kvalitet ‘Sputnjika Ve’ potvrdili su regulatori iz 59 zemalja širom svijeta“, podsjeća se u tvitu.

Ranije je sekretar Državnog zavoda za kontrolu ljekova, koji je farmaceutski regulator u zemlji, Magdalena Jurkemikova, saopštila da ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, čija je prva partija stigla u Slovačku 1. marta, ne odgovara karakteristikama koje su objavljene u vodećem medicinskom časopisu „Lanset“.

Podsjetimo, Slovačka je, kao i Mađarska, dala odobrenje za upotrebu ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, ne čekajući registraciju Evropske agencije za ljekove.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Vakcina je registrovana u skoro 60 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,5 milijardi ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcjenjenijih medicinskih časopisa na svijetu. Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dvije doze tokom vakcinacije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.