Rusija: Prva serija vakcina u naredne dve nedelje

0

U naredne dve nedelje biti puštena prva serija vakcine protiv virusa korona, a prvi koji će je primiti biće ljudi iz rizičnih grupa,izjavio je da ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško na brifingu o prvoj registrovanoj vakcini protiv virusa korona.

„Danas je u toku kontrola kvaliteta. U naredne dve nedelje biće proizvedena prva serija leka koja će biti isporučena za (vakcinaciju) zdravstvenih radnika iz rizične grupe“, rekao je ministar.

Vakcinacija protiv virusa korona biće dobrovoljna za sve, uključujući i za lekare, rekao je Muraško.

On je istakao da će „proizvodnja vakcine protiv kovida prvenstveno biti orijentisana na unutrašnje tržište, jer moramo da pokrijemo potrebe naših građana“.

Muraško je predložio da se vakcina proizvodi i u inostranstvu i naveo da su trenutno u toku pregovori o tome. On je istakao da, ukoliko bude postojala dovoljna količina leka za unutrašnje tržište, on će se nuditi u inostranstvu.

On je dodao da će se vakcina protiv virusa korona pratiti uz pomoć obavezne oznake.

Takođe je objasnio da je platforma na kojoj je napravljena vakcina protiv virusa korona dobro proučena, pa je stvaranje na ovaj način najsigurniji put.

„Ova platforma za vakcinu već je korišćena za sintezu i proizvodnju i u tom smislu se deo lekova sada nalazi na kliničkim ispitivanjima, u istraživanjima. To jest, ta vakcina je već dobro poznata i proučena kao platforma i na njoj su već postojala i pretklinička i klinička ispitivanja. Zbog toga je to faktički najbezbedniji put, dovoljna količina naučnog znanja“, objasnio je Muraško.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.