Rusija poziva EU i SAD: Ne miješajte se u unutrašnje stvari Moldavije

0

Moskva poziva Brisel i Vašington da se uzdrže od miješanja u unutrašnje stvari Kišinjeva, navodi se u komentaru portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove o situaciji u Moldaviji.

Između ostalog, MIP Rusije navodi da je „više puta skretao pažnju na direktno miješanje SAD i EU u unutrašnje političke procese u Moldaviji, njihovu očiglednu političku angažovanost koja dovodi do još veće polarizacije moldavskog društva“.

„Ponovo pozivamo kolege iz SAD i EU da se uzdrže od miješanja u unutrašnje stvari Moldavije i ne izlaze van okvira normi diplomatske etike“, saopštila je Zaharova.

Po njenim riječima, prošle nedelje su zapadni predstavnici nastavili pokušaje miješanja u unutrašnje stvari republike. Povod je poslužila Deklaracija o Ustavnom sudu koju je usvojio parlament u kojoj su poslanici izrazili neslaganje sa njegovom odlukom o postojanju uslova za raspuštanje parlamenta. Drugi povod je odluka parlamentaraca da ukinu odluku iz 2019. godine o imenovanju sadašnjeg predsjednika Ustavnog suda.

Odmah nakon donošenja ovih odluka svoju zabrinutost su izrazili predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i šef diplomatije EU Žozep Borelj, vidjevši u tome „napad na nezavisnost Ustavnog suda“ i čak ustavni poredak republike. Svoju zabrinutost ovim povodom izrazili su i drugi evropski zvaničnici.

„Indikativno je da, dok pozivaju parlament republike da poštuje odluke Ustavnog suda, predstavnici SAD i EU odbijaju da pokažu isto poštovanje prema postupcima moldavskih zakonodavaca. Ovakva selektivnost u ocjenama još jednom potvrđuje da je za njih geopolitički vektor važniji, od „demokratskih vrijednosti“, koje štite“, naglasila je Zaharova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.