Rusija optužuje Ukrajinu: Sprovodite represiju nad opozicijom

0

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su postupci Kijeva protiv opozicije represivni i strahuje se da će takve akcije dobiti na zamahu.

„Jednostavno se strahuje da će reakcija dobiti na zamahu u Ukrajini. Takvi strahovi postoje, jer vidimo prilično grube, žestoke, nezakonite metode koje se preduzimaju protiv vodećih političara, političara koji imaju veoma visok rejting, popularnih političara, ali političara koji u većini slučajeva ne dijele tačku gledišta trenutne vlasti. Naravno, takve represivne akcije ne mogu da ne izazivaju zabrinutost“, rekao je Peskov.

Peskov nije želio da komentariše spekulacije o razlozima takvih akcija u Ukrajini i njihovoj mogućoj vezi sa novim rukovodstvom u SAD.

On je dodao da rukovodstvo Ukrajine faktički odbija odnose sa Rusijom i, štaviše, često bira neprijateljski put.

„To žalosno stanje gledamo krivicom ukrajinskog rukovodstva koje faktički odbija bilo kakve odnose i bira veoma nedruželjubiv, a često i neprijateljski put, kako smo već govorili“, rekao je Peskov novinarima.

On je dodao da su cifre o trgovini između Rusije i Ukrajine potpuno mizerne u odnosu na uzajamno koristan potencijal trgovinsko-ekonomske saradnje dvije zemlje.

Na pitanje novinara zašto Rusija ne koristi kontrasankcije kao odgovor na oštre mjere koje je Kijev uveo protiv Rusije, portparol Kremlja je istakao da je Moskva činila i nastaviće da čini sve što je u najboljim interesima Rusije.

Ranije je list „Strana“ saopštila je da su u kancelariji „Opozicione platforme – za život“ u Kijevu izvršeni pretresi i da su pojedine osobe privedene. Poslanik Rade iz „Opozicione platforme“ Viktor Černi precizirao je da privođenja i pretresi nisu bili u kancelariji stranke, nego pored nje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.