Rusija: Nadamo se da će novi premijer Japana načiniti pomak ka mirovnom sporazumu

0

Moskva se nada da će novi japanski premijer napraviti pomak ka potpisivanju mirovnog sporazuma Rusije i Japana, izjavio je zamjenik šefa komiteta za međunarodne poslove Savjeta federacije Rusije Vladimir Džabarov.

„Rusija je desetinama godina predlagala Japanu ruku prijateljstva, nudila da potpišu mirovni sporazum, međutim svi do jednog premijera uslovljavali su taj sporazum vraćanjem Kurilskih ostrva, što je nemoguće. Nadamo se da će novi premijer ostvariti punopravni partnerski odnos sa Rusijom, sa kojom je potrebno postići dogovor“, rekao je on.
Podsjetimo, premijer Japana Šinzo Abe odlučio je da podnese ostavku zbog zdravstvenog stanja, imajući u vidu da se godinama bori sa jednim oblikom upale crijeva.

U japanskoj javnosti pojavila se zabrinutost zbog Abeovog zdravstvenog stanja pošto je on dva puta u dvije sedmice posjetio jednu tokijsku bolnicu radi medicinskih pregleda.

Japanski premijer Šinzo Abe saopštio je danas da je odlučio da se povuče sa položaja premijera Japana zbog toga što mu se pogoršalo zdravstveno stanje i izvinio se građanima zbog toga što više nije u stanju da obavlja svoju dužnost.

“Ne mogu biti premijer ako nisam u stanju da donosim najbolje moguće odluke u interesu svoga naroda i zato sam odlučio da se povučem sa svog položaja”, rekao je premijer Abe, prenosi Rojters.
Abe, koji je najduže obavljao dužnost predsjednika vlade Japana, izjavio je da nije na njemu da odlučuje o kandidatu koji bi trebalo da ga zamijeni.

Njegova ostavka rezultirala je padom japanskog berzanskog indeksa za 2,12 odsto i očekuje se da pokrene trku za lidersku poziciju u njegovoj Liberalno-demokratskoj stranci.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.