Rusija može ograničiti rad Fejsbuka, Istagrama i Jutjuba

0

Zamjenik direktora ruske Savezne službe u sferi komunikacija, informacionih tehnologija i medija „Roskomnadzor“ Vadim Subotin ne isključuje da bi Fejsbuk, Istagram i Jutjub mogli da se suoče sa ograničenjima, ako ne budu ispunili zahtjeve resora o uklanjanju sadržaja koji je zabranjen u Rusiji.

„Ne isključujemo da, ako i druge mreže (pored Tvitera) budu kršile rusko zakonodavstvo i ne budu ispunjavale zahtjeve „Roskomnadzora“, mi ćemo preduzeti tehničke mjere“, rekao je Subotin.

Po njegovim riječima, u toku su i procesi, vezani za novčane kazne za neuklanjanje zabranjenih informacija o brojnim epizodama, vezanim za Fejsbuk, Istagram, Jutjub i Tviter.

„Administrativni protokoli su sastavljeni – jedna linija su novčane kazne, a druga su tehničke mjere, kao što vidite za Tviter: usporavanje rada, koje ima za cilj da se kompanije primoraju da poštuju ruske zakone. To su paralelni procesi. I administrativne i tehničke mjere su usmjerene na primoravanje platformi da poštuju ruske zakone“, rekao ej Vadim Subotin.

On nije isključio da će, ako Tviter ne počne da poštuje ruske zakone, pristup k njemu biti u potpunosti ograničen. Po njegovim riječima, resor ima tehničke mogućnosti da to uradi.

Roskomnadzor je ranije donio odluku da od 10. marta uspori brzinu rada društvene mreže Tviter u Rusiji na 100 odsto mobilnih i 50 odsto stacionarnih uređaja zbog „zlonamjernog kršenja zahtjeva zakona o uklanjanju sadržaja zabranjenog u Ruskoj Federaciji“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.