Ruši se luksuzna vila Velje Nevolje

0

Tvrđava opasana kamerama, od kojih svaka košta po 10.000 evra, i koja je nelegalno izgrađena biće uništena, kao što je bio slučaj sa vilom „zemunaca“.

Tvrđava uhapšenog Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, koju je gradio u beogradskom naselju Zvezdara po ugledu na zloglasni „zemunski klan“, biće, po svemu sudeći, uskoro srušena jer je nelegalno građena. Kako saznaje Srpski telegraf, donijeto je rješenje o uklanjanju vile koju još zovu i Šilerova 2.

– Po ispunjenju svih zakonskih uslova biće u planu izvršenja i taj objekat biće uklonjen – saznaje Republika u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Gradski građevinski inspektor je, inače, kako se već navodilo u javnosti, još krajem avgusta prošle godine izdao rešenje o zabrani radova i rušenju nelegalnog objekata na adresi Kozarčeva 4. Iako se, kao investitori, pominju S. Đ. i B. Đ., pravi gazda velelepnog zdanja koje se zida je Belivuk.

On je do sada uspijevao da se ogluši o tu odluku i nastavljao je divlju gradnju. U proteklom periodu, naime, izbjegavali su da prime rješenje o izvršenju, dva puta je vraćeno, pa je i dalje „na dostavi“. I pored toga što je građevinska inspekcija u više navrata ogradila trakama gradilište i naložila hitnu zabranu radova i rušenje u roku od sedam dana, investitori su nastavili da grade.

Sekretarijat za inspekcijske poslove je podnio i krivične prijave. Utvrđivanje krivične odgovornosti lica je pred nadležnim Prvim osnovnim tužilaštvom.

Procedura nalaže da, ukoliko investitor odbija da primi rešenje građevinske inspekcije, ono se stavlja na oglasnu tablu, čime se smatra da su „graditelji“ obaviješteni iako ga nisu lično preuzeli. U rješenju građevinskog inspektora nalaže se momentalna obustava radova i rušenja tog objekta, građenog na prvaougaonoj osnovi dimenzija 18 puta 12 metara.

Veljina varijanta Šilerove, baš kao što je bio slučaj i sa zdanjem u Zemunu, osigurana je brojnim bezbjednosnim sistemima.

– Samo kamere koje su postavljen na svakom koraku i koje snimaju sve što se dešava u cijeloj ulici vrijede pravo bogatstvo. Kupovao je najbolje što može da se nađe na tržištu, a za ove izraelske cijena po kameri je nešto preko 10.000 evra – navode upućeni izvori Srpskog telegrafa.

Veljinu sigurnost čuvali su i betonski bedemi koji su podignuti oko kuće kao ograda.

– Čak ni stakla i prozore nije imao kao običan svijet. Na prozorima su blindirana stakla – navode sagovornici.

Komšiluk uhapšenog vođe navijača bruji i o tajnim prolazima ispod vile:

– Unutar kuće izgrađen je hodnik koji Veljinu vilu spaja sa kućom njegovog partnera u poslu Marka Miljkovića, koji uhapšen kad i Velja.

Pričaju i da je ulica u kojoj je Veljina kuća u potpunosti prekrivena video-nadzorom, a softver je toliko osjetljiv da obezbjeđenju kuće signalizira ako se isti lik pojavi dva puta pred njihovom kapijom.

Bivši operativac DB Božidar Spasić kaže da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bager ne bi sravnio sa zemljom Veljin bastion:

– To rješenje o rušenju je važno i podrazumijeva se da mora biti ispoštovano i u slučaju Belivuka, kao što je to pravilo i u postupku protiv bilo kog građanina koji nelegalno gradi. On više nije privilegovan, zakon mora biti ispoštovan. Policija je pretresla tu vilu, tako da ne postoji nikakva prepreka da bude srušena.

Izvor: Republika.rs

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.