RSE: Španija bojkotuje samit u Zagrebu zbog Kosova*

0

Španija prijeti da će bojkotovati samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu zbog učešća Prištine, prenose zapadni mediji pozivajući se na „pouzdane izvore“ u Madridu, Zagrebu i Briselu.

Kako navode, španski zvaničnici su upozorili domaćine skupa, koji će biti održan u maju, da neće učestvovati na skupu na kome „Kosovo* ima ravnopravni status sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana“.

Oni tvrde i da je iz više izvora potvrđeno da su diplomate iz ostalih zemalja članica EU već obaviještene da je moguće da Španija, koja je jedna od pet država EU koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova*, preskoči samit u Zagrebu.

U pisanom odgovoru španskog Stalnog predstavništva pri EU navodi se da je još rano za potvrđivanje učešća premijera, jer Španija i dalje nije dobila pozivnicu hrvatskog predsjedništva.

Mediji ocjenjuju da je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posredno priznao da stvari u organizaciji samita ni idu glatko, zbog tvrdog stava jedne zemlje članice.

Na pitanje o mogućim problemima u organizaciji samita zbog ravnopravnog učešća Prištine, Jandrković je rekao da nije lako uskladiti interese svih država članica EU.

„Kada postoje suprotstavljeni interesi onda se dugo pregovara“, rekao je Jandroković i dodao da je premijer Andrej Plenković u kontaktu sa svim evropskim liderima oko organizacije samita.

Jandroković je poručio da će Vlada Hrvatske učiniti sve što je moguće da bi Zapadni Balkan dobio jasnu EU perspektivu i da bi proces proširenja išao dalje, što je, prema njegovom mišljenju, jasan i nedvosmislen stav vlade u Zagrebu i njenog premijera.

„Ne dijele sve zemlje EU takve stavove i taj entuzijazam. Razgovaraćemo u najboljem interesu naših susjeda. Hoće li to biti dovoljno za uspjeh samita, u ovom trenutku ne mogu reći sa sigurnošću ali se nadam da će samit donijeti takve rezultate da će svi biti zadovoljni“, rekao je Jandroković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.