Rovčanin: Nema poskupljenja struje; Ohrabruje trend povećanja akumulacija zbog nedavnih padavina

0

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin kaže da EPCG stoji čvrsto pri stavu da je povećanje električne energije neodgovorno prema građanima Crne Gore i istovremeno, kada su u pitanju ekonomski pokazatelji i određeni proračuni, rizično za ovu kompaniju.

– Zašto postoji rizik? Ono na šta smo mi, kao kompanija, izuzetno ponosni jeste odnos povjerenja koji smo uspostavili sa našim sugrađanima, u ovom slučaju korisnicima naših usluga, zahvaljujući čemu imamo nivo naplate od preko 100%. U jednom trenutku imali smo čak 216.000 redovnih platiša. I to je nešto o čemu posebno vodimo računa. U slučaju poskupljenja cijene električne energije, sasvim je realno očekivati i pad procenta naplate. Ukoliko bi naplata pala za 1%, to generiše i gubitak od 3 miliona evra. Dakle, dovoljno je da naplata padne za 3% i mi bismo kao kompanija izgubili maltene sav novac koji bismo, kao država, dobili usled povećanja cijene električne energije. Podsjetiću, u ukupnoj strukturi cijene električne energije, EPCG participira sa 40% kroz kategoriju aktivne energije, dok je ostatak u nadležnosti države, CEDIS-a i CGES-a. Želio bih da poručim da smo zadovoljni ovim socijalno odgovornim potezom CEDIS-a koji je odustao od povećanja električne energije, čime je ostao čvrsto na poziciji EPCG koja, sve vrijeme, u fokusu prioritetno drži interes naših sugrađana – istakao je Rovčanin.

Nadalje, poručuje on, ohrabruje nas trend povećanja akumulacija zbog nedavnih padavina, međutim, kaže Rovčanin, to još uvijek nije situacija koja nas može držati apsolutno spokojnim, jer se nalazimo svega na dvotrećinskom nivou prosječnih padavina, ali, situacija nije ni alarmantna.

– EPCG se nalazi u veoma stabilnoj situaciji. Neće biti restrikcija, održaćemo aktuelne popuste za naše korisnike, i to je nešto na šta mogu da računaju naši sugrađani. EPCG predstavlja, i to sa ponosom mogu da kažem, kompaniju koja je, kao rijetko koji nacionalni energetski sistem u Evropi, uspjela da amortizuje stravičan talas energetske krize – da zaštiti građane, ali, istovremeno, i da rastereti državno rukovodstvo od urgentnih reakcija u pravcu saniranja potencijalno razarajućih efekata na našu privredu. Izuzetno visoka valorizacija solarnog potencijala u budućnosti i ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja, učiniće da ćemo smanjiti zavisnost od eventualno nepovoljnih hidroloških prilika koje, opet, ne vjerujem da će biti ovako nepovoljne u godinama pred nama. Barem tako kaže struka – zaključio je u izjavi za IN4S izvršni direktor EPCG.


Ostavite Komentar

Your email address will not be published.