Rojters: Ruski plaćenici predvode odbranu Madura

0

Ruski plaćenici stigli su ovih dana u Venecuelu kako bi branili predsjednika Nikolasa Madura, piše Rojters. Jedan Rojtersov sagovornik navodi glasine o čak 400 plaćenika, međutim, drugi izvori govore da je riječ o manjim grupama.

Poslednja grupa je, kako se navodi, najprije doletjala do Kube, a odatle do Karakasa. Pritom, za Kubu navodno nije kretala sa ruske teritorije, mada postoje i oprečne informacije o letovima ruskih aviona do Karakasa, ali oni se ne mogu povezati sa navodnim dolaskom plaćenika.

Zvanični stav ruskih vlasti je da nemaju nikakve informacije o takvim plaćenicima, ali Reutersovi izvori govore da je riječ o pojedincima povezanima s fantomskom kompanijom Vagner, bez poznate adrese, broja telefona ili nekih službenih podataka, a koja navodno regrutuje stotine bivših ruskih vojnika, većinom specijalaca koji su ratovali u Siriji i Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane i ministarstvo za informisanje Venecuele nisu odgovorili na pitanja, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je samo kratko prokomentarisao: “Nemamo takve informacije”.

Jedan od dvojice anonimnih ruskih izvora, koji je blizak Vagner grupi i borio se u sukobima u inostranstvu naveo da da su prvi put stigli prije predsjedničkih izbora u maju 2018. godine, ali je druga grupa stigla “nedavno”.

Na pitanje da li je raspoređivanje bilo povezano sa zaštitom Madura, izvor je rekao: “To je direktno povezano.”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.