Roditelji ogorčeni: Neodgovorno je slati djecu u klupe

0

Iz Udruženja Roditelji ističu za Dan da veliki broj roditelja strahuje za zdravlje djece i misle da je rizično djecu slati u školu u ovakvoj situaciji.

Roditelji koji su se obratili Udruženju ističu da je neodgovorno i rizično s lati djecu u školu, i o tome obavijestiti roditelje nekoliko dana pred početak nastave.

“Ne slažemo se sa modelom Ministarstva prosvjete, jer svoju nesposobnost prebacuju na narod, a narod i djeca su žrtve svega ovoga. Diskriminisali su djecu, jedni idu u školu, drugi sjede kući. Škola je za obrazovanje a kuća za vaspitanje. Ne prihvatamo nikakve modele koji nijesu realni i koji se donose na štetu djece. Što se tiče maski to je tek opasnost po zdravlje djece i po njihovu psihu. Pa nisu djeca roboti. Oduzeta nam je sloboda po svim osnovama. Zašto? Jer se neko našao pametan da se igra Boga. Zahtijevamo da sva djeca imaju ista prava i da svi idu u školu pod jednakim uslovima i naravno bez maski ili da zamrznu godinu. Mi ne tražimo ništa nemoguće, samo tražimo ono što bi po zakonu trebalo da imamo, a to je slobodan izbor”, navodi majka Dejana Stanić za Dan.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da su imali niz razgovora sa Ministratsvom prosvjete i da su svjesni rizika, ali treba znati da djeca od sredine marta ne idu u školu i to može imati značajne i dalekosežne posledice.

“Djeca idu u školu kao kontrolisano mjesto. Oni će biti u kontrolisanom okruženju. Nas brine onaj dio od škole i do škole, kao i slobodno vrijeme. Zato je ovo prilika da roditelji iskažu odgovornost da djeca poštuju koliko god mogu ove mjere dok nisu u školi. Uvažavajući sve i rizik koji postoji, a uvažavajući da je za mentalni razvoj djece potrebno da idu u školu, a s obzirom da idu na kontrolisano mjesto, uz roditelje koji će se pobrinuti da se sprovode mjere, neće doći do neželjenog razvoja infekcije. Mi ćemo redovno pratiti i vršiti analize, ako se što desi preduzećemo sve mjere potrebne da to spriječimo” poručio je Mugoša.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.