Rjabkov: Moskva predložila Vašingtonu dijalog o strateškoj stabilnosti

0

Moskva je predložila Vašingtonu da započnu dijalog o strateškoj stabilnosti i razmatranje stvaranja okruženja bezkonfliktnog postojanja, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Govoreći na zajedničkom sastanku odbora za međunarodne poslove i odbranu Savjeta Federacije Rusije, Rjabkov je primijetio da je predsjednik Rusije u svom obraćanju Saveznoj skupštini postavio zadatak da se razgovara o pitanjima koja se odnose na strateško naoružanje i obezbeđivanje globalne stabilnosti.

„Cilj takvih pregovora može biti stvaranje okruženja beskonfliktnog postojanja. Želio bih da primijetim da smo već predložili Bajdenovoj administraciji da se započne dijalog o strateškoj stabilnosti u skladu sa onim što je rekao Vladimir Putin, imajući u vidu razmatranje zabrinutosti u ovoj oblasti i pronalaženje puteva za rešavanje postojećih problema“, objasnio je zamjenik ministra.

Rjabkov je dodao i da je sistem kontrole naoružanja u krizi.

„U svijetlu bolne transformacije sistema međunarodnih odnosa, koja je u velikoj mjeri povezana sa težnjom Sjedinjenih Američkih Država i grupe njihovih saveznika da zadrže svoju dominaciju u svijetu i jednostrane prednosti za proširivanje mogućnosti za vršenje vojno-političkog pritiska na protivnike, dovodi se u pitanje sam koncept kontrole naoružanja“, naglasio je on.

Takođe je istakao da Sjedinjene Američke Države vjeruju u mogućnost da postignu apsolutnu bezbjednost za sebe.

„Kontrola naoružanja, polazeći od ove premise, u velikoj mjeri za njih postaje teret, opterećenje, jer ograničava mogućnosti za povećanje vojnog potencijala i vršenje snažnog pritiska na protivnike“, naglasio je Rjabkov.

Prema njegovim riječima, Rusija tek treba da analizira kakvi bi ti koncepti mogli biti i da li će ih, u principu, modifikovati Bajdenova administracija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.