Rezolucija o Srebrenici ipak ispala batina za srpski narod: Političari Federacije bi da analiziraju ’90-te i danas, slijedi li revizija tužbe protiv Srbije i traženje ratne odštete?

0

Opskurna  i nelegitimna Rezolucija o genocidu u Srebrenici, usvojena nedavno u Generalnoj skupštini UN, već je počela da se koristi kao batina za obračun sa srpskim narodom, pišu Novosti.

„Upotrebna vrijednost“ ovog teksta, za koji je na Ist Riveru glasalo manje država od onih koje su bile protiv ili uzdržane, obnarodovana je danas u Potočarima, gdje su se bošnjački prvaci, uz ratnohušačku retoriku sličnu onoj iz devedesetih, ustremili na „veliku Srbiju“, predsjednika Aleksandra Vučića, uputivši otvorene prijetnje Republici Srpskoj. I sve to u prisustvu zapadnih diplomata i nelegalnog namjesnika Kristijana Šmita koji je bio drugi glas u ovom antisrpskom horu.

Nije bilo govornika a da se u svom izlaganju nije pozvao na skaredni dokument UN o Srebrenici, čime su apsolutno potvrđene prognoze srpskog državnog rukovodstva da će on biti oruđe za razgradnju RS i betoniranje narativa o srpskoj krivici za krvoproliće u bivšoj Jugoslaviji.

Tako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović naveo da se „prvi put obilježava godišnjica sa usvojenom Rezolucijom u UN“ i zahvalio svim prijateljima naglasivši da se radi o „najvažnijoj političkoj i moralnoj pobjedi Bosne i Hercegovine u 21. vijeku“:

– Implementacija je počela i niko je ne može zaustaviti. Jedan od rezultata je da već danas u zgradi UN obilježavamo dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Danas ga organizuje stalna misija BiH u UN, a sledeće godine organizaciju preuzimaju generalni sekretar i sekreterijat UN. Dokle god bude postojala ljudska civilizacija, 11. jul će biti Međunarodni dan sjećanja na genocid i to ne može niko izbrisati

On je kazao da mir i saradnju ugrožava politika režima u Beogradu.

– Politika koja je i na Rezoluciji pokazala da poraze pokušava pretvoriti u pobjede. Bosanskohercegovačka politika ne smije pobjedu pretvoriti u poraz. To ne smijemo dozvoliti. Implementacija Rezolucije ne zavisi od onih koji je nisu uspeli zaustaviti, zavisi od nas, pod uslovom da ne prihvatimo narativ negatora genocida – naveo je Bećirović, ne precizirajući šta podrazumijeva pod implementacijom Rezolucije, iako su pojedini zapadni mentori Bošnjaka to već najavili – revizija tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i zahtev Beogradu za isplatu ratne odštete.

Bećirović je podsjetio da su sudovi UN proglasili da je počinjen genocid i da je počinjen udruženi zločinački poduhvat, ali da organi entiteta RS prijete državi Bosne i Hercegovine.

– Na nama je da odgovorimo na pitanje da li postoje sličnosti stanja početkom devedesetih i danas – kazao je Bećirović i rekao da će istaći osam primjera.

– Karadžić i njegovi saradnici su govorili da je Bosna i Hercegovina nemoguća država, to danas govore čelnici entiteta RS. U velikosrpskom entitetu su 1992. govorili da je cilj velika Srbija, predstavnici RS sada govore da im je cilj velika Srbija uprkos zločinima.

Nakon toga Bećirović je naveo i druge primjere kao što su „pravno nasilje, povlačenje iz Ustavnog suda, prijetnje nestankom države, protivljenje prisustvu Međunarodne zajednice, memorandum SANU i Deklaracija Svesrpskog sabora“. Kazao je da postoji sličnost odnosa Miloševića i Karadžića, te Vučića i Dodika.

Svoju huškačku rolu u Potočarima odigrao je i nekadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. On je naveo da „počinioci zločina neće da se suoče s istinom, te da je Rezolucija o Srebrenici dobrodošla jer je udarila na plan koji je kulminirao u Beogradu sa Svesrpskim saborom“:

– Srebreničani danas žive s onima koji bi da završe ono što u ratu nisu uspjeli puškama i tenkovima. Važno je svaki put da se ponovo okupimo u Srebrenici i sjetimo se ljudi koji su pretrpjeli užase i sa sjećanjem na njih ćemo graditi snažnu državu koja će biti dio EU i NATO saveza kako bismo osigurali da se nikome neće ponovo desiti ono što se u Srebrenici desilo prije 29 godina.

Visoki predstavnik u BiH, kojeg Banjaluka ne priznaje, Kristijan Šmit, javno se zapitao „zašo danas u Potočarima nema Željke Cvijanović“. Bez trunke srama je to zapitao, svjestan da se nijedan zapadni zvaničnik, evo već tri decenije, nije nikada poklonio sjenima srpskih civila ubijenih na kućnim pragovima u Skelanima, Bratuncu, Kravicama… Otišao je i korak dalje stavljajući znak jednakosti između zločina u Srebrenici i Jasenovca i strijeljanja đaka u Kragujevcu?!

– Odbijam prihvatiti da neki smatraju da se relativizovanjem istorije može umanjiti ono šta je urađeno. Svaki zločin je zločin, bio to Kragujevac ili Jasenovac. Zločini drugih nisu opravdanje za bilo koje zločine. Imamo obavezu da živimo zajednički u duhu Dejtona – naveo je Njemac koji je odlukom da Republici Srpskoj oduzme imovinu najdrastičnije pogazio mirovni sporazum iz 1995.

Na sve to, on je još pohvalio jučerašnji „Marš mira“ na kojem su se, podsjetimo, pojavile ratne zastave takozvane Armije BiH i u kojem su učestvovali oni koji su javno pozivali na ubijanje Srba i sebe deklarisali kao predstavnike Islamske države!

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.