“Republika”: Tajna veza Mićunovića i braće Đukanović preko duvana!

0

Ima neka tajna veza… Milo Đukanović – Brano Mićunović – Miodrag Daka Davidović.

Dosije balkanskog dona Brana Mićunovića, koji su crnogorski obaveštajci godinama sastavljali i koji Srpski telegraf objavljuje u serijalu, otkriva da su crnogorski predsjednik, vođa mafije i kontroverzni biznismen iz Nikšića bili povezani decenijama.

Za veze Mićunovića i Đukanovića i njihovu saradnju manje-više se zna, mada ćemo u narednim danima objelodaniti šokantna saznanja iz izvještaja crnogorske službe o tome šta su sve zajedno radili. S druge strane, Davidović je mnogo uspešnije krio vezu s njima, a u jednom trenutku, negdje oko 2020, kada je Milo pobeđen na izborima, Daka se, narodski rečeno, odmetnuo.

CIGARETE

U dosijeu Brana Mićunovića, ime Miodraga Dake Davidovića, koji je svojevremeno formirao i svoju političku organizaciju Narodni pokret, pominje se nekoliko puta. Veza Mićunovića i Davidovića, kako stoji u izveštaju, datira iz devedesetih godina.

– Davidović, bivši načelnik Centra bezbjednosti u Nikšiću, navodno je pružao Mićunoviću logističku podršku prilikom prebacivanja različite robe na relaciji Crna Gora – BiH, bez kontrole, preko tzv. zelene linije, u blizini mjesta Vilusi u Crnoj Gori. Deo tako stečenih novčanih sredstava Davidović je plasirao u legalne tokove na različite načine, prije svega, kroz mnogobrojne građevinske projekte na teritoriji Crne Gore i Srbije, kao i privatizaciju Fudbalskog kluba Sutjeska. Inače, tokom istrage o kidnapovanju trojice predstavnika bugarske kompanije „Multigrup“ u Nikšiću 1996, za čije je oslobađanje tražen otkup od više miliona nemačkih maraka, pominjala su se i imena Mićunovića i Davidovića, međutim, sve je ostalo samo na nivou indicija i ne postoji relevantan dokaz da su oni bili uključeni u ovo kriminalno djelo – stoji u izveštaju u kom se konstatuje da je pomenuta kompanija bila zainteresovana da započne poslovnu saradnju u oblasti trgovine cigaretama s Crnom Gorom.

Davidovićevo ime pominje se i kasnije, a najviše u dijelu dosijea koji se odnosi na zbivanja u Crnoj Gori 2020.

– Operativna saznanja ukazuju da je Mićunović u periodu koji je neposredno prethodio formiranju nove vlade Crne Gore realizovao susret s Miodragom Davidovićem. Navedeni podatak dobija na značaju ako se ima u vidu da je Davidović u navedenom periodu na teritoriji Crne Gore realizovao više sastanaka s licima koja svoje poslovne aktivnosti realizuju u segmentu tzv. sive ekonomije, prije svega, na planu trgovine cigaretama. Njima je, navodno, nudio da nesmetano nastave s obavljanjem inkriminisanih aktivnosti pod njegovom zaštitom i nakon promene državne vlasti. Raspolaže se i podacima da su posredstvom Mićunovića Lazović i Golubović (Zoran Lazović, pre nekoliko dana uhapšeni bivši pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore i Duško Golubović, bivši funkcioner službe za borbu protiv organizovanog kriminala u Podgorici, prim. aut.) pokušali da se nametnu Davidoviću, kao osobe od poverenja, i na taj način izbjegnu odgovornost za aktivnosti koje su u proteklom periodu sprovodili protiv srpske zajednice u Crnoj Gori.

U dosijeu Brana Mićunovića ime Mila Đukanovića prvi put se pominje već na drugoj od nekoliko desetina strana i provlači se, maltene, kroz cijeli dokument.
– Na području Crne Gore Mićunović neskriveno od početka podržava političku opciju Mila Đukanovića. Zahvaljujući tim vezama, brzo je uspostavio monopol nad prodajom cigareta „Duvanskog kombinata“ iz Podgorice, postaje vlasnik najvećeg podgoričkog kazina, kao i FK Sutjeska iz Nikšića – navodi se u dokumentu crnogorske službe, uz zanimljivu napomenu u nastavku:

– U kriminogenim strukturama spekuliše se da se znatan deo poslova oko nabavke oružja za teroristički OVK obavlja preko teritorije Crne Gore, navodno, uz odobrenje Mila Đukanovića i Brana Mićunovića, koji su od svega ostvarili značajnu finansijsku dobit. Ove informacije nije moguće definitivno potvrditi.

GLASAO KO STIGNE

Tokom izbora u Crnoj Gori 1998. Mićunović je, kao član izbornog štaba tadašnjeg predsjedničkog kandidata Đukanovića, bio zadužen za kontrolu izbornog procesa. Prema potrebi, stoji u njegovom dosijeu, organizovao je nemire kontrolisanog intenziteta i inscenirane sukobe.

– Mićunović je omogućio glasanje većem broju lica koja su boravila van teritorije Crne Gore i nisu posedovala crnogorske lične karte – navedena su saznanja operativaca.

Italijani ulaze u igru preko Ace Đukanovića

Kako se navodi u Mićunovićevom dosijeu, on je zajedno s Acom Đukanovićem, rođenim Milovim bratom, još tokom devedesetih godina uspostavio veze s pojedincima iz Italije, koje je tamošnja policija označila kao pripadnike mafijaških organizacija u toj zemlji.

– S njima su uspostavili saradnju u trgovini cigaretama, a kasnije i nekim drugim aktivnostima. U tom krugu bili su i neki ljudi iz Srbije, Vlado Brkić iz Hrvatske (mediji u toj zemlji nazivali ga „hrvatskim kumom balkanske mafije“, prim. aut.) i Vanja Bokan iz Atine (ubijen 2000. u glavnom gradu Grčke, prim. aut.). Čovek za vezu s Italijanima bio je izvesni Karlo Bocola, koji je početkom oktobra 2007. boravio u Crnoj Gori i sugerisao Mićunoviću da napiše pismo koje će on lično proslediti i obrazložiti istražnim organima u Italiji, a u vezi sa sudskim postupkom koji se protiv Mićunovića vodio pred kasacionim sudom u Bariju – piše u izveštaju crnogorske službe.

Veza sa Ivanom Delićem

Dio izvještaja crnogorske službe o Branu Mićunoviću odnosi se i na njegovu vezu s Ivanom Delićem, bivšim pripadnikom specijalne jedinice Državne bezbednosti Crne Gore. Delić je zanimljiv, jer je u nekoliko navrata, kako se navodi, bio angažovan kao plaćeni ubica za račun uticajnih osoba iz crnogorskih kriminogenih sredina, između ostalog, prema tvrdnjama iz izvještaja, i za likvidaciju nekadašnjeg ministra odbrane SR Jugoslavije Pavla Bulatovića. Ipak, Mićunovićevo ime nije direktno dovedeno u vezu s ovim ubistvom.

– Raspoloživa saznanja ukazuju i na Mićunovićeve prijateljske kontakte s Ivanovim ocem Dušanom Delićem, takođe učesnikom u raznim kriminalnim aktivnostima.

 

(republika.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.