Republika Srpska: Tužilaštvo BiH da se fokusira na zločine nad Srbima

0

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske preporučilo je Tužilaštvu BiH, koje je formiralo predmet povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu, da svoje aktivnosti usmjeri na zadovoljenje pravde za zločine nad Srbima koje su počinili mudžahedini u sastavu jedinica tzv. Armije BiH.

U ministarstvu ističu da to tužilaštvo, uprkos brojnim dokazima, do sada nije formiralo niti procesuiralo nijedan ratni zločin protiv pripadnika tzv. Armije BiH u čijem sastavu su, kako navode, zverske zločine činili pripadnici zloglasne jedinice „El mudžahid“.

Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske obeležiće sutra, 12. aprila, Dan ruskih dobrovoljaca u Višegradu, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera, navode u resornom ministarstvu.

„Naglašavamo da su ruski dobrovoljci tokom borbi iskazali veliku hrabrost, ali da ni protiv jednog od njih Tužilaštvo BiH nije imalo razlog, niti je podiglo optužnicu. Zato smo ne malo iznenađeni formiranjem predmeta u Tužilaštvu BiH zbog obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca“, naglasili su iz Ministarstva.

Kako napominju, u čast i iz zahvalnosti ruskim dobrovoljcima zbog toga što su se u toku odbrambeno-otadžbinskog rata „časno, hrabro i dostojanstveno“ borili za slobodu srpskog naroda u Republici Srpskoj, podignut je spomenik 2012. godine u Višegradu.

Tužilaštvo BiH saopštilo je u petak, 9. aprila, da je formiralo predmet povodom najave da će sutra biti obilježen Dan ruskih dobrovoljaca u Višegradu.

Izvor: Sputnjik

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.