“Rehabilitacija”: Berluskoni ponovo može da se kandiduje na izborima

0

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, osuđen u avgustu 2013. na zabranu kandidovanja na izborima zbog finansijske prevare, ponovo bi mogao da se pojavi na izborima poslije odluke suda u Milanu o njegovoj “rehabilitaciji”, prenio je danas list Korijere dela sera.
Odluka o “rehabilitaciji” Berluskonija “ukida sve efekte” presude iz 2013, piše taj list, a vijest su prenijeli i drugi italijanski mediji.
Nije bilo moguće dobiti komentar iz suda.
Berluskoni (81) bi inače morao da čeka 2019. za novo kandidovanje, a odluka je donijeta juče, mjesec dana prije predviđenog roka.
Sud je odluku donio u vrijeme kada traju pregovori o novoj vladi između dvije antisistemske partije, Lige i Pokreta pet zvjezdica (M5S).
Dva dana prije odluke o “rehabilitaciji”, Berluskoni je dao zeleno svjetlo svojoj partiji da podrži sporazum svog koalicionog partnera Lige i pokreta Pet zvjezdica (M5S), čiji je preduslov za sporazum bio odlazak Berluskonija.
Koalicija Lige i Berluskonijeve partije Forca Italija dobila je izbore sa 37 odsto glasova, dok je M5S imao 32 odsto. Ni jedna ni druga politička opcija nemaju same većinu u parlamentu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.