Region treba da napreduje na putu evropske integracije

0

Na početku dvodnevne službene posjete Beogradu generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu sastala se danas sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem a u razgovoru je naglašeno da region treba da napreduje na putu evropske integracije.

Razgovor je bio usmjeren na Višegodišnji akcioni plan za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) koji su dogovorili premijeri Zapadnog Balkana u Trstu 2017. godine, a kojim se predviđa veća povezanost i mobilnost, te više investicija u regionu. Konkretno, plan predviđa novi regionalni sporazum o romingu za Zapadni Balkan koji će dovesti do toga da trošak rominga u regionu do 2021. godine bude 0 eura i sporazum o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija u regionu za doktore medicine, stomatologe, arhitekte i građevinske inžinjere.

Predsjednik Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da bude konstruktivan partner Savjeta za regionalnu saradnju, te tako doprinijeti jačanju regionalne saradnje i napretku regiona.

„U našem je zajedničkom interesu da napredujemo kao region koji jasno govori da smo potrebni jedni drugima. Najefikasniji pristup integraciji Zapadnog Balkana je da se nastavi raditi na mobilnosti, nultim tarifama rominga, trgovini i investicijama i ka uspostavljanju regionalnog ekonomskog područja,“ rekla je Bregu.

Tokom posjete Beogradu Bregu će se sastati i sa potpredsjednikom Narodne skupštine Veroljubom Arsićem, premijerkom Anom Brnabić, prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i zamjenicom šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Matejom Norčič Štamcar.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.