Region se udružio: Udar na Vučića zbog Kosova!

1

Omča oko predsjednika Srbije Aleksandra Vučića steže se sa svih strana, a pritisci će kulminirati kako se bude približavao 1. jul, za kada je u Parizu zakazan novi samit o Kosovu, nakon potpunog fijaska nedavnog skupa u Berlinu.

Prema informacijama do kojih je Srpski telegraf došao od pouzdanih sagovornika u diplomatskim krugovima, ništa od ovoga što se događa poslednjih dana nije slučajno.

Provokativne i prijeteće poruke i akcije koje stižu prije svega iz regiona, ali i iz pojedinih evropskih centara moći (pogledajte okvir), imaju isti cilj: onemogućavanje bilo kakvog rješenja za kosovski problem. Motivi su, doduše, donekle različiti, ali je ono što žele da postignu u Prištini, Tirani, Zagrebu, Skoplju, Podgorici, Berlinu (samim tim i Briselu, gdje Nemačka i dalje vodi glavnu riječ) identično: Srbija ne smije dodatno da ojača i postane glavni igrač na Balkanu, a ako uspije da razmrsi kosovski čvor, to će se svakako vrlo brzo dogoditi.

– Nikom u okruženju, pa i malo šire, svakom iz svojih razloga, ne odgovara da se problem Kosova reši na bilo koji način. Jasno je koliko Albanija, Hrvatska, Makedonija, o ljudima u Prištini i da ne govorim, strijepe od jake Srbije – navodi jedan od naših sagovornika, stranih diplomata, i dalje objašnjava:

– Ukoliko bi Beograd i Priština postigli neki dogovor koji bi bar donekle odgovarao objema stranama, to bi sa pleća Srbije skinulo veliki balast. Onda biste mogli potpuno da se posvetite ekonomiji, u kojoj vam ionako dobro ide. Takođe, Srbija bi dramatično ubrzala put u EU i niko više ne bi imao izgovora da sa tim odugovlači, što iz unutrašnjih razloga, odnosno straha od daljeg snaženja desnice unutar Nemačke, ne odgovara Angeli Merkel. Kad se saberu svi ovi djelići slagalice, dobijamo jedan mozaik veoma ozbiljnih pritisaka na Vučića.

Da u riječima ovog diplomate, prine svega kada je reč o pritiscima iz regiona, i te kako ima istine, smatra i Milenko Jovanov, potpredsjednik SNS:

– Svi oni dobro znaju da je Aleksandar Vučić uspio da potpuno preokrene situaciju u Srbiji. Državu koja je pred bankrotstvom uspio je da pretvori u ekonomski stabilnu zemlju koja ima rast BDP i suficit u budžetu. Državi i narodu kome je godinama nametana odgovornost za sve i svašta vratio je nacionalni ponos i samouverenost. Sve to smeta onima koji su navikli da je Srbija slaba i zato napadaju Vučića lično, ali i pokušavaju da iskorišćavanjem neriješenog pitanja KiM Srbiju ili gurnu u otvoren konflikt ili stvore neke nove probleme, a sve u cilju da joj otežaju i uspore dalji razvoj”.

1 Comment
  1. PG123 komentariše

    Ovo vam je Vučić pisao ovaj tekst?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.