Redovna konzumacija ove namirnice smanjuje rizik od dijabetesa

0

Ovsena kaša je jako svestrana namirnica koja ima uticaja i na naše zdravlje.

Osim što je izdašna i zasitna, ovsena kaša se može pohvaliti impresivnom nutritivnom vrednošću. Pokazalo se da sadrži posebnu vrstu vlakana koja snižavaju holesterol. Zato se kaže da je reč o namirnici zdravo za srce.

Pola šoljice ovsenih pahuljica ima 140 kalorija, 5 grama proteina, 3 grama masti, 27 grama ugljenih hidrata i 4 grama vlakana.

Zob ili ovas je korisna namirnica za zdravlje srca, kao preventiva protiv dijabetesa tipa 2 i zdravlje creva. Meta-analiza iz 2021., objavljena u časopisu Nutrients, navodi da je konzumacija više od 5.7 grama zobi dnevno povezana s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Standardna veličina porcije zobi je 40 grama ili pola šoljice.

Međutim, najpoznatija sposobnosti mu je borba protiv holesterola.

Brojni dokazi upućuju na to da redovna konzumacija ove namirnice može smanjiti holesterol u krvi putem vlakana zvanih beta-glukan. Ova topiva vlakna šalju poruke jetri da izvuče LDL (loš) holesterol iz krvi, vežu se za njega i izlučuju ga kroz stolicu. Osim toga, opservacijska studija na preko 50.000 odraslih Danaca otkrila je da je redovna konzumacija raži i zobi povezana s manjim rizikom od srčanog udara.

I na kraju, zob je dobar izvor vlakana, koja su ključna za održavanje redovne probave i sprječavanje zatvora. Unos vlakana takođe je neophodan za dobro zdravlje creva.

Istraživanje iz 2021., objavljeno u časopisu Nutrients, otkrilo je da je konzumacija zobi povezana sa porastom broja korisnih bakterija kod zdravih osoba i onih sa celijakijom. Druga istraživanja pokazuju da su beta-glukanska vlakna odgovorna za te učinke.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.