Razgovarali Vučić i Erdogan: Odnosi Srbije i Turske doprinose stabilnosti regiona

9

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom o regionalnim i globalnim pitanjima. Vučić je, takođe, čestitao predsjedniku Turske 67. rođendan i poželio mu dobro zdravlje i uspjeh u radu.

Dvojica sagovornika su u telefonskom razgovoru razmijenila iskustva u borbi protiv virusa korona i ponovo istakla da je solidarnost među zemljama i narodima ključna za pobjedu nad pandemijom.

Oni su izrazili nadu da će se Srbija, Turska i čitav svijet izboriti sa aktuelnim teškoćama i vratiti se uobičajenim društvenim i ekonomskim tokovima.

Vučić je obavijestio Erdogana o toku vakcinacije stanovništva u Srbiji, kao i o tome da Srbija nastavlja da pomaže svojim susjedima u procesu imunizacije, a turski predsjednik je primijetio da Srbija i time pokazuje koliko su joj važni mir i saradnja na Zapadnom Balkanu.

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou i da dvije zemlje time daju svoj doprinos stabilnosti cijelog regiona.

Razmatrajući srpsko-tursku ekonomsku saradnju, konstatovali su da u ovom trenutku na srpskom tržištu posluje oko hiljadu turskih kompanija i izrazili nadu da će se taj broj uvećavati. Vučić je rekao da veoma uvažava lični doprinos predsjednika Erdogana dolasku investitora iz Turske u Srbiju.

Vučić i Erdogan su razgovarali i o konkretnim zajedničkim projektima, izdvojivši po značaju projekte u oblasti infrastrukture, kakav je i auto-put između Beograda i Sarajeva.

Dvojica državnika su izrazila nadu da će okolnosti uskoro dozvoliti da se sastanu i nastave svoj konstruktivni razgovor.

9 Comments
 1. Kole komentariše

  Srbija je za ovo kratko vrijeme postigla vjelike rezultate zahvaljujući prsjedniku Aleksandru Vučiću. Svi treba da se ugledamo na Srbiju i da idemo putem kakvim ide Srbija.

 2. Mijo komentariše

  Jačanje diplomatije sa Turskom je veliki korak koji je Srbija postigla i smatram daće im ova saradnja itekako dati dobrje rezultate kako po pitanju diplomatije tako i po pitanju privlačenja novih investitora.

  1. Milan komentariše

   Srbija i Turska su lideri na Balkanu i tako se ponašaju..

 3. Ivana komentariše

  Ovo je zaista jedna važan sastanak za ulaganje u našu državu. Turska i treba još više da ulaže u i investira u Srbiji zarad naroda koji živi u Srbiji. Hvala našem predsedniku na svemu što čini za našu državu i njene građane.

 4. Katarina komentariše

  Odnosi Srbije i Turske najbolji su u modernoj srpskoj istoriji, a u poslednjim godinama trgovinska razmena sa tom zemljom je povecana gotovo devet puta.

 5. Jokica komentariše

  Yahvaljujuci politici koju vodi nas predsednik, pomaze Srbiji da sa svima izgradi bilateralne odnose i omoguci da se u Srbiji sto vise ulaze

 6. Jovica komentariše

  Nikada bolji i bliskiji odnosi sa Turskom, uzajamno postovanje dva mocna lidera Vucica i Erdogana, dovelo je do toga da Turska iz godine u godinu sve vise ulaze u srpsku privredu posebno na jugu Srbiju.

 7. Julija komentariše

  Zahvaljujuci predsedniku Vucicu i njegovom trudu, bilateralna saradnja izmedju Srbije i Turske je svakim danom sve bolja u svim oblastima.

 8. Ivana komentariše

  Bilateralni odnosi Srbije i Turske su na najvisem nivou u istori dve drzave. verujem da cemo u narednom periodu imati jos bolju i uspesniju saradnju

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.