Razglednica iz Nikšića, medicinske sestre aplaudiraju “majbahu”: Nije DPS kriv, mi smo g….

Razglednica iz Nikšića, medicinske sestre aplaudiraju “majbahu”: Nije DPS kriv, mi smo g….

piše: Dražen Živković, urednik portala Borba

Izvinjavam se na prostakluku u naslovu, ali, umjetnički, žurnalistički i prije svega novinarski je (u ovom slučaju), prostakluk, nažalost potpuno opravdan i jedino razumljiv. Šta? Nije vam svima jasno. Ne razumijete? Pa, gospodo, prosto je. Jednostavno je.

Pojednostaviću da svima bude jasno. Čak i onim medicinskim radnicama koje su danas u Nikšiću aplaudirale “majbahu”. Pardon, predsjedniku Crne Gore.

Već godinama gledam i slušam, čitam i razgovaram sa ljudima koji kukaju na vlast koja im „dere kožu s leđa“. Slušam vapaje i zdravstvenih radnika. Male im plate. Ne mogu da sastave kraj sa krajem. Obaveze pritisle. Kukaju. Cvile.

Medicinske sestre, na prvoj liniji fronta. Sa preko 20 godina staža, primaju nepunih 400 evra. Ljekari, u ništa boljoj situaciji. Par stotina evra više na mjesečnom kontu. Gledaju partokratiju. Bahatost članova vladajuće stranke na sve strane.

Gledaju elitu koja za noć troši njihov godišnji budžet. Gledaju auta svojih kolega, partijskih jurišnika, ljekara, vrijedna desetine i desetine hiljada evra.

Gledaju kako vladajuća koalicija ne želi da im poveća, ionako mizerne plate. Kako njih zakidaju, da njima ostane više. Gledaju, a slijepi kod očiju.

A kad ih pitam „Da li ste vi izašli na izbore?“ oni odgovaraju veoma kratko, gotovo ponosno: „Ne“.

Pa da… „Ne“ zato što „niste imali za koga“, „ne“ zato što su „svi isti“, „ne“ zato što „već tri decenije ista elita vlada ovom zemljom“. „Ne“ zato što nećete da budete „dio ovog nakaznog sistema“, „ne“, zato što „ovo nije država u kojoj može normalno da se živi“, „ne“ zato što je „važno biti nepismen, kupiti diplomu i (u slučaju da si žensko) ugraditi silikone“. „Ne“ zato što „nećete da imate ničiju člansku kartu“, „ne“ zato što…

”Ne” ni zato što su, kako volite da kažete, “Svi su isti i opozicija i vlast”. Ali, gle čuda, dragi moji zdravstveni radnici i svi ostali, uvijek samo aplaudirate ovima iz vlasti. I tu ste licemjerni, ako su svi isti, aplaudirajte nekad i ovim drugima. Ali, ne. Nećete da se zamjerite. I kad vas ponižavaju, vi uživate u tome.

Gomila razloga. Gomila opravdanja. Defetizam i izgovori.

A kada ih pitam „Zašto nešto ne promijenite?“, oni odgovaraju sa „Kako? Ne mogu sam!“ Kada ih pitam ponovo isto pitanje, oni odgovaraju sa mudrošću gordog i vitalnog stogodišnjaka kako se „sistem ne može tako lako promijeniti“…

Kada im predložim da se pojave na nekom protestu, makar da organizuju jedan svoj protest za bolje uslove medicinskih radnika, odmah odbruse kako nisu ludi da se svrstavaju uz „strane plaćenike, izdajice, rušitelje države”… Kažu da nijesu ludi da traže povećanje plata, pa da ih proglase za izdajnike u režimskim medijima.

I tako se vrtimo u krug. Preko tri decenije. Iznova neki novi izgovori. Napolju je kiša. Prevruće je. Vjetar je, hladno je. Snijeg pada… Zima je. Sad će ljeto, bolje je ići na more… Pa ko da ide da protestvuje u tim vremenskim neuslovima? Ako bi nekako moglo da bude tačno 23,7 stepeni temperatura, sa ugodnim blagim vjetrom sjeveroistočnog pravca, možda bi razmislili o nekom protestu. A da, mora biti i da ima organizovanog osvježenja. Ko je vidio da se protestvuje, a da nema čime da se skvasi grlo. Umalo da zaboravim. Na mjesto organizovanja protesta mora biti besplatan WiFi da možemo da tvitujemo, fejsbučimo i dižemo internet revolucije, mudrujemo protiv vlasti i zalažemo se zaaaaaa… Uhhhh… Pa, tek treba da vidimo za šta se zalažemo. Povećanje sopstvenih plata nije dovoljan razlog.

E, pa dragi moji radnici, medicinski radnici i ostali “radnici”. Dobrovoljno ste pristali da budete robovi. Time što nemate ni stava ni dostojanstva, Vi ste sami pristali na to da ona kultna rečenica iz „Profesionalca“ „Nije Sloba kriv, mi smo g….“, malo modifikovana za naše prilike “Nije DPS kriv, mi smo g….” postane najkraće ispričana istina o Crnoj Gori i Crnogorcima.

Ne daj se mala i da si vječna!

Related posts

59 Comments

 1. Baja_California

  E svaka ti cast Drazene Zivkovicu, da je vise ovakvih portala i novinara ne bi bili poltronska i spijunska drzava…E pogledaj samo ovo, 30 godina psihicko-fizicke torture, lopovluka, izrabljivanja, ugasenih preduzeca, otkaza, tatinija sinova, dosta ih je i pomrlo od dugova i raznih stresnih bolesti, i posle svega toga dozivis da u 2020 godinu izadju one koje su najvise izrabljene i ponizene da aplaudiraju gospodaru montenegra…E drage sestre dabogda vazda radile za 350 eura sretne vam bile samo li ve cujem da se zalite.

  68
  11
  Reply
  1. Kafanski filozorf

   Bruka!.
   Na sledecem obracunu plate 2 evra vise!.
   Taman za sendvic!.
   Gospodjama nije jasno da takvim ponasanjem, ugrozavaju buducnost svoje dece!.

   47
   6
   Reply
 2. Lange

  DA SE NE PONAVLJAM OVO ISTINA I VEROVATNO SVI OVO ZNATE,JEBO TI DRŽAVU U SVETU GDE DOKTOR NESMIJE DA PRIGOVORI MED SESTRI JER JE GUZI GOVNO NEKO NEKO NA POZICIJI,IZ ISTIH RAZLOGA PROFESORI NESMIJU PROGOVORITI SEKRETARICAMA.TO JE TUŽNA REALNOST NARODE.IZ SVEGA TOGA I PROIZILAZI APLAUDIRAJU OVOM KURTONU KOJI JE OVE DVE PROFESIJE SVUKAO U RAVAN,NAORAVIO DRUŠTVO GDE JE SUDIJA KOJI UNIŠTAVA ŽIVOTE CENJENIJI OD DOKTORA KOJI SPAŠAVAJU ŽIVOTE,DJE POLICAJAC ZATUPA IMA VIŠE UPLIVA U DRUŠTVU OD GORE POMENUTIH.REKAO SAM DOK SE OVE SMRDE OD DOKTORA I PROFESORA NE PROBUDE NIKAD SREĆE OVDE

  54
  5
  Reply
 3. Lange

  KTIVO MI JE ZA LITIJE ŠZO SE PREKIDOŠE TAMAN SU ZADNJU VEČE IZAŠLI PROFESORI UNIVERZITETA BILI I U PLJEVLJIMA DOKTORI,BAŠ MALER PIH

  43
  7
  Reply
 4. Куч

  Кучи су поносни на свог племеника. Марко Миљанов би се тобом поносио. Браво Дражене

  50
  3
  Reply
 5. Benzinac

  Poštovani gospodine Živkoviću. Šteta bi bila da ste ostali da trunete u Danu. Vaš talenat ne bi došao do izražaja. Odličan ste novinar.

  29
  3
  Reply
 6. 007

  Ljudi, pogledajte text u Vijesti na ovu temu. Dupelizački text da se dodvore Milu. Ni slova kritike. Vijesti su tabloid DPS-a.

  33
  1
  Reply
 7. Laki

  Jasno je zašto svi napadaju Borbu i urednika Živkovića. Zato što se ne tali ni sa kim i što ne mogu da ga kontrološu ni Prva ni Druga familija. Zato pizdi onaj DALMATINAC IZ DANA!

  12
  Reply
 8. Dark

  Novinari poput urednika Borbe treba da predvode Komisiju za istrage o napadima na novinare, a ne ono smeće izdajničko i špijun ANB-a, ono što se odaziva na ime Nikola Marković Ćalović.

  10
  Reply
 9. Mendela

  Živković je više puta hapšen, zatvaran, progonjen. Čudno kako to da ne diraju “opozicione” novinare iz Dana. Ili će biti da im Živković smeta a da ovi iz Dana sarađuju sa DPS-om pa su zaštićeni.

  Reply
 10. Hamilton

  Odavno na ovom portalu ne viđeh ovoliko komentara. Živkovicu,potrefio si u “sridu”. U svom tekstu sa malo riječi pokazao si nsšu veliku nevolju – NIJE DO MAJBAHA NEGO JE DO NAS !

  Reply
 11. Божидар

  Не нападате часну професију на основу геста ових униформисаних “сестара”.Провјерите ко су и чије су и све ће вам се казати. По задатку, везом или уценом! Мало је занимања која у себи носе толико доброчинства, с једне и незахвалност са друге, као медицинске сестре. Провео сам деценије бдијући са њима над болесним и здравим. Као љекар дивим се тој професији , али поражен сам посрнућем испод људског достојанства оних које припадају том часном роду. часној

  Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *