Ratko Mladić u teškom stanju – ne može ni da govori

0

General Ratko Mladić je u teškom zdravstvenom stanju, stalno je u krevetu, slab je, malaksao i bubrezi su mu oslabili, kaže njegov sin Darko Mladić za „Večernje novosti“. On dodaje da oca stalno zove, ali da on nekad uopšte i ne može da govori, kao i da bez tuđe pomoći ne može da se pridigne u krevetu.

Zdravstveno stanje generala zahtijeva ozbiljan medicinski nadzor, koji on u zatvorskoj bolnici u Holandiji nema, a predsjednica Mehanizma za krivične sudove, Grasijela Gati Santana ne dozvoljava da se Mladić iz humanitarnih razloga pusti u Srbiju na bolničko liječenje uz sve mjere obezbjeđenja.

„Moja majka je bila kod njega u posjeti prije deset dana. Slab je, malaksao, stalno u krevetu, ne može ni da se pridigne, a kamoli ustane. Bubrezi su mu oslabili, ali još nije neophodna dijaliza. On mora da bude u bolnici. I dalje ima srčane i neurološke, ali i druge probleme koje zasad ne možemo da iznosimo u javnost“, kaže Darko Mladić za „Novosti“.

Pogoršanje se dogodilo u martu, i od tada je Mladićevo zdravlje izuzetno loše, a kada su mu u aprilu otkazali bubrezi, prebačen je u civilnu bolnicu. Nakon stabilizacije prosleđen je u zatvorsku bolnicu.

Generala je početkom jula pregledao specijalista nefrologije iz Beograda, a u izvještaju je tražio da Mladiću promijeni terapija, što je obrazložio navodeći da smatra da postoje bolji ljekovi od onih koji mu se daju.

„Čekamo odgovor iz Holandije da li će prihvatiti mišljenje specijaliste iz Srbije“, kaže Darko Mladić.

Porodica generalna stalno brine da on opet ne dođe u stanje u kakvom je bio u aprilu, kada se zbog otkazivanja bubrega našao na ivici smrti.

Zatvorski ljekari su mu, naime, zbog srca davali previše diuretika, a nisu pratili hidrataciju i balans tečnosti što je dovelo do oštećenja bubrega i prestanka njihovog rada.

Do slabljenja bubrega, kod Mladića su bile dominantne kardiološke tegobe, a pred kraj februara to su konstatovali ljekari iz Kliničkog centra u Banjaluci. Mjesec i po prije njihove posjete Holandiji, Mladiću je, u januaru, ugrađen pejsmejker.

Srpski lekari iz Beograda i Banjaluke smatraju da mu je sad neophodna svakodnevna rehabilitacija kako bi stao na noge, a to u zatvorskoj bolnici ne može da dobije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.