Rasvijetljen samo jedan bombaški napad

0

Crnogorska policija je u prvih skoro pola godine registrovala pet bombaških napada, od kojih je samo jedan rasvijetljen.

Doskoro su eksplozivne naprave aktivirane uglavnom na automobilima. Taj način obračuna korišćen je kao opomena vlasniku vozila zbog dugova ili zbog nekih drugih problema koje napadač ima s njim. Međutim, kako se rat nekada jedinstvene kriminalne grupe, a sada zavađenih klanova iz Kotora, „škaljarskog“ i „kavačkog“ intenzivirao, tako su bombaški napadi postali sve češći način njihovog međusobnog obračuna. Neka od najbrutalnijih ubistava izvršena su upravo podmetanjem eksploziva uglavnom ispod vozila mete.

– Od početka 2024. godine registrovano je aktiviranje pet eksplozivnih naprava od kojih su četiri – aktiviranje ručne bombe i jedno aktiviranje improvizovane eksplozivne naprave. Od navedenog broja događaja jedan je rasvijetljen, dok su ostali u radu i policija preduzima intenzivne mjere u cilju njihovog rasvjetljavanja. Kada je riječ o vrsti eksploziva, najčešće se radi o ručnim bombama, dok se kod improvizovane eksplozivne naprave najčešće pojavljuju eksploziv TNT i plastični eksploziv – saopšteno je „Danu“ iz Uprave policije.

Prema podacima iz izvještaja Ministarstva unutrašnjih poslova, tokom prošle godine registrovana su dva krivična djela teško djelo protiv opšte sigurnosti u vezi sa požarima, eksplozijama i havarijama, oba po N.N. izvršiocu, od kojih je jedno rasvijetljeno.

– Odnose se na podmetanje požara na poslovnim prostorima kojom prilikom je nastupila velika materijalna šteta. Evidentirano je 29 krivičnih djela izazivanje opšte opasnosti koja su izvršena podmetanjem požara ili eksplozivne naprave, ili 3,5 odsto više u odnosu na uporednu godinu. U 26 slučajeva podnesena je krivična prijava protiv N.N. izvršioca, od kojih je 16 krivičnih djela rasvijetljeno, tako da se bilježi dobar procenat rasvijetljenosti kada je ovaj oblik kriminala u pitanju – 61,5 odsto – navedeno je u izvještaju.

Pojasnili su da je u 22 slučaja krivično djelo izvršeno podmetanjem požara, u sedam slučajeva krivična djela su izvršena upotrebom eksploziva, u devet su mete napada bili stambeni, poslovni i pomoćni objekti, u 17 vozila, a u tri slučaja ostalo – otvoreni prostori, dvorišta i sl.

– Kao sredstva izvršenja ovih krivičnih djela najčešće se upotrebljavaju improvizovane eksplozivne naprave, ručne bombe, benzin, druge zapaljive tečnosti i sl. – piše u izvještaju.

Takođe, tokom 2023. registrovano je devet krivičnih djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija koja su izvršena aktiviranjem eksplozivne naprave, od čega je rasvijetljeno pet slučajeva.

– Registrovano je deset krivičnih djela uništenje ili oštećenje tuđe stvari koja se gone po službenoj dužnosti, a koja su izvršena podmetanjem požara. Od 10 krivičnih djela rasvijetljeno je 5, tako da procenat rasvijetljenosti iznosi 50 odsto. Registrovano je 14 krivičnih djela uništenje ili oštećenje tuđe stvari koje se gone po privatnoj tužbi. Sva krivična djela izvršena su podmetanjem požara. U tri slučaja meta napada su bili stambeni, poslovni i pomoćni objekti, u devet vozila, a u dva ostalo (pomoćni objekti, sijeno, itd.) – navedeno je u izvještaju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.