Raspojasani velikohrvatski nacionalizam udario na Crnu Goru: Komšije počele da nam određuju koje Rezolucije da izglasamo, zaboljeli ih zločini njihovih đedova!

0

Velikosrpski nacionalizam, agresija, miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore. Ove teze smo mogli čuti prethodnih godina i gotovo su se ustalile u crnogorskom rječniku.

Realnost je međutim sasvim drugačija. Naše hrvatske komšije u prethodnom periodu konstantno su bile te koje su provocirale zvaničnu Podgoricu, a što se naročito moglo vidjeti ove godine. Nakon što je hrvatska šapa bačena na Crnu Goru postavljanjem sramne rasističke ploče u Morinju koja se sjeća „žrtava“ (iako niko nije poginuo) velikosrpske agresije, ministar Goran Grlić Radman očito je na sebe preuzeo ulogu širenja velikohrvatskog nacionalizma po Crnoj Gori, pokušavajući da odvoji Boku Kotorsku i da je pripoji Hrvatskoj, preuzme brod Jadran ali i počinje da govori zvaničnoj Podgorici koje sve Rezolucije ona može da donosi, a koje ne.

Najnovija reakcija došla je nakon što je postalo sve izvjesnije donošenje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, što je očito zasmetalo hrvatskom ministru koji je otvoreno zaprijetio Crnoj Gori da će dobiti odgovor ali i da će to potencijalno stopirati evropski put Crne Gore. Grlić Radman očito ne želi da se suoči sa mračnom prošlošću svoje države, koja sudeći po njegovim riječima još uvijek nije raskrstila sa zločinačkom Nezavisnom Državom Hrvatskom već žele Jasenovac nekako da ostane po strani iako je to najveći zločin novije istorije Balkana i jeftinim spinovima pokušavaju da prebace crnogorskim vlastima da je bitnije da se izglasaju kojekakve Rezolucije o Božićnom ustanku.

A koliko je Rezolucija o genocidu u Jasenovcu zaboljela zvanični Zagreb vidimo po događajima koji dolaze nakon što je u Ujedinjenim nacijama izglasana Rezolucija o Srebrenici. Nakon što je premijer Milojko Spajić na Plenumu najavio da će podržati Rezoluciju o Srebrenici ali i nakon što je najavio da će podržati i Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, dolazi do histerije hrvatskih zvaničnika koji otvoreno prijete da će zaustaviti evropski put Crne Gore.

A samim tim postavlja se pitanje jesu li ustaški zločini NDH evropska vrijednost ili je to pak antifašistička borba? Ukoliko Evropska Unija predstavlja tijelo koje će afirmisati fašističke zločine ustaško-hrvatskih jedinica, onda se sva Crna Gora zaista treba zapitati treba li da bude članica jedne takve organizacije ili će pak evropske i svjetske institucije biti te koje će „evropski vaspitati“ svoju neposlušnu članicu koja pokušava da prikrije zločine koje su činili.

Ukoliko je zvaničnom Zagrebu jasno da se dogodio genocid, ili kako to Jevreji tvrde, Holokaust, zašto onda zvaničnom Zagrebu smeta da se izglasa i Rezolucija o genocidu u Jasenovcu? To je pitanje za svakog građanina Crne Gore.

A da ne govorimo o konstantnom pokušaju preuzimanja imovine Crne Gore u slučaju broda Jadran. Još u vrijeme DPS-a, zvanični Zagreb je „kaparisao“ brod Jadran i iz izjave u izjavu pokušava da predstavi kao da je brod Jadran hrvatski iako je on bio u Crnoj Gori tokom raspada Jugoslavije. Ukoliko bi se govorilo o toj činjenici, onda bi brod trebalo da pripadne državi koja je najviše uložila u izgradnju broda Jadran, konkretno, kraljevskoj dinastiji Karađorđević.

A podsjećamo, ministar „vanjskih“ poslova Goran Grlić Radman je i ou posjetu iskoristio da napravi skandal i uzburka strasti u Crnoj Gori, miješajući se u njene unutrašnje odnose. Kako je saopšteno iz HGI-ja, Grlić Radman je predložio predlagačima Rezolucije o Jasenovcu da u Skupštini Crne Gore predlože rezoluciju o Božićnom ustanku i stradanju crnogorskog naroda u tom vremenu.

– Na pitanje o Rezoluciji u Jasenovcu koju je predložila parlamentarna većina, ministar Grlić Radman je rekao da bi bilo dobro da se oni koji idu s tom inicijativom, suoče sa svojom prošlošću, pa predlože rezoluciju o Božićnom ustanku i stradanju crnogorskog naroda u tom vremenu. Grlić Radman je naglasio da Hrvatska osuđuje sve zločine totalitarnih režima i svake godine s pijetetom komemorira žrtve u Jasenovcu. On je dalje istakao da je Hrvatska dala doprinos ulasku Crne Gore u NATO – u, kao i za njenu evropsku integraciju – saopšteno je iz HGI.

Kako prenosi Radio Tivat, Grlić Radman je zaprijetio Crnoj Gori ukoliko izglasa Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

– Sigurno će imati našu reakciju ako do toga dođe – upozorio je Grlić Radman.

On je podsjetio Podgoricu da Crna Gora nikada ne bi ušla u NATO da nije bilo Hrvatske.

– Da nije bilo Hrvatske Crna Gora ne bi ušla u NATO, na primjer. Sva dokumenta na hrvatskom jeziku mi smo predali Crnoj Gori. Mi smo od samih početka pomagali i pomagaćemo Crnoj Gori. Ali želimo i poštovanje sa crnogorske strane. Sve što ne ide u prilog tome ne možemo pozdraviti. Crna Gora treba da uvidi tu važnu činjenicu hrvatskog snažnog prisustva u ostvarivanju evropske perspektive Crne Gore. Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju ide preko njenog susjeda, koji je istinski zagovornik evropske perspektive Crne Gore – rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je htio posjetiti školski brod „Jadran“ za koji tvrdi da je utamničen u Tivtu.

– Na jedno državno pitanje mi nismo dobili dostojan odgovor. I ta posjeta se neće dogoditi. Mi smatramo da školski brod ‘Jadran’ pripada Hvatskoj. On je za nas zatvorenik. Od 1933. on je u Hrvatskoj bio stalno. Došao je iz Hamburga pa je navratio u Tivat. Mi raspolažemo sa kompletnom dokumentacijom koja dokazuje da on pripada Hrvatskoj. Ovdje je pitanje dostojanstva, digniteta i simbola. Imamo mi brodova. Ali u svijesti našoj je da je ‘Jadran’ hrvatska svojina“ – rekao je Grlić Radman, prenosi Radio Tivat.

A za sve one koje ne znaju šta je glavni uzrok ovakvog ponašanja hrvatskog šefa diplomatije, puštamo sledeći video:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.