Raonić: Opcije koju okupljaju Vladimir Joković i Aleksandar Damjanović su svima poželjan faktor za formiranje vlasti

1

Crna Gora može izaći iz začarnog kruga podjela samo ako građanske snage formiraju jedinstven blok, a Mitropolija crnogorsko primorska se distancira od političkih struktura koje su je dovele u situaciju u kojoj se našla proteklih dana, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Predsjednik te nevladine organizacije Boris Raonić kazao je agenciji MINA da je određivanje pritvora sveštencima MCP i njihovo držanje u pritvoru do poslednjeg minuta koji Zakon dozvoljava, bio idealan okidač za procese, koji će trajati do izbora.

On je rekao da se iz ovog začaranog kruga može izaći samo ako građanske snage, koje baštine NOB, žele integracije i jačanje institucija i razvoj društva, formiraju jedinstven blok.

“A MCP nedvosmisleno napravi distancu od političkih struktura koje su je dovele u situaciju u kojoj se našla proteklih dana pozivima za okupljanja u Nikšiću i onda njima prepuštajući odgovornost, a pri tome kreirajući imidž Crkve koja je, što nije istina, Crkva samo jedne nacije”, rekao je Raonić.

On je kazao da se nada se i jačanju neostrašćenih, ljevičarskih opcija unutar unionističkog biračkog tijela.

“Prvenstveno u liku opcije koju okupljaju Vladimir Joković i Aleksandar Damjanović, koji bi bili poželjan faktor za formiranje vlasti svim političkim opcijama”, ocijenio je Raonić.

On je rekao da se za sve što se dešava u Crnoj Gori, uzrok ne može naći u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, već je refleksija nezadovoljstva zamrznutim reformama i nesređenim stanjem u društvu, i da onda po prirodi građani idu u desne opcije.

Raonić je ocijenio da je na sceni borba oko podjele potencijalne biračke podrške, a da radikalizacija odgovara snažnim punkotivma nacionalne politicke platforme.

“To pomjera kompletno društvo u desno, što je već postao standard u zemljama bivše SFRJ, a u Crnoj Gori smo se ponadali da tog scenarija neće biti”, kazao je Raonić.

On smatra da je očigledno da su ekonomska i institucionalna kriza i zamor liderstva pogurali te procese i da je sada potreban ozbiljan napor da se to zaustavi.

“Žalosno je što nestaje politički fokus po pitanjima integracija, ekonomije, razvoja, kulture, sporta, nezavisnosti institucija, obrazovanja, već se nakon tri decenija lekcija o cijeni takve politike, mi sada fokusiramo na etnopolitike”, kazao je Raonić.

On je ocijenio da je još žalosnije da građani ne zahtijevaju te politike, već svoja opravdana nezadovoljstva fokusiraju na sve ono što se dešavalo proteklih dana.

“Posebno brine što više ni Evropska unija nije motiv i motivator, pa to zahtijeva brzu reakciju, jer nam je, kao društvu ideja Evrope, njenih vrijednosti i pravila, sada, čak i kada je u njoj očita kriza, najneophodnija”, rekao je Raonić.

1 Comment
  1. Cg komentariše

    Раонићу, кад се толико правиш паметан…ти и те твоје Сорош организације, оснујте партију па изађите на изборе, 15 година нешто паламудиш и правиш се паметан а обична си страни плаћеник и ништа друго! Боље се дофати овог повампиреног усташлука у дпс и сд и сдп.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.