Ranko Krivokapić za Borbu: Klanovi u DPS-u smijenili dva ministra

0

Lider SDP-a Ranko Krivokapić u intervjuu za portal Borba saopštio je da zabrinjava i utiče na kredibilitet pravosudja što se stvara utisak da se u zemlji dje je vlast, kako kaže EU, povezana sa korupcijom i kriminalom dominantno goni opozicija i kritičari vlasti. Priznaje i da je bilo grešaka tokom skoro dvodecenijske vladavine te stranke, “griješili smo posebno u dijelu kadrovske politike i što nijesmo neke pojedince i pojave detektovali i sankcionisali na vrijeme”. Nikada se nije desilo, ističe lider SDP-a, da za godinu dana Vlade imamo ostavke dva ministra, a u oba slučaja je to posljedica klanovskih borbi unutar DPS-a.
Krivokapić ističe i da gradjanska opozicija bila model na kojem se mogao graditi pobjednički koncept promjena, ali u ovom trenutku očigledno nije bila dovoljno zrela da napravi taj presudan iskorak.

Gotovo je neizbježno pitanje i suđenje za “državni udar”. Znamo da ne komentarištete predmete i to je sasvim prihvatljivo. Ali iz vizure iskusnog političara i pravnika, osjeća li se u tom predmetu, grubo rečeno, silovanje zakona, prava i pravde, od strane državnih institucija?

Proces da budem iskren ne pratim redovno. Dobro je da je proces javan pa gradjani mogu sami suditi koliko je kredibilan i koliko se krši ili ne krši pravilo nezavisnosti i nepristrasnosti suda ili prava učesnika u postupku. Mislim je pravosudje dozvolilo da postupak bude politički zloupotrijebljen za potrebe odredjenih političkih interesa koji već donose presudu i to je ono što zabrinjava. Takodje zabrinjava i utiče na kredibilitet pravosudja što se stvara utisak da se u zemlji gdje je vlast, kako kaže EU, povezana sa korupcijom i kriminalom dominantno goni opozicija i kritičari vlasti. Rekao bih da je to zaista neobičan fenomen.

Više od decenije ste bili u vlasti, sada ste opozicija. Da li, iz sadašnje perspektive, kada sagledate sve ono što je iza Vas, možda žalite za nekom odlukom, što nijeste drugačije reagovali, kada ste bili u vlasti?

SDP je bio u vlasti da realizuje svoja strateška programska opredjeljenja – nezavisnost, gradjanska država, EU i NATO put. To jesu naša kapitalna dostignuća, kao što s druge strane priznajem da je bilo i grešaka tokom boravka u vlasti. Griješili smo posebno u dijelu kadrovske politike i što nijesmo neke pojedince i pojave detektovali i sankcionisali na vrijeme. Na sreću, prije dvije i po godine desilo se, istina spolja inicirano, generalno čišćenje u SDP pa takvi pojedinci i takve pojave danas više nijesu dio našeg sistema.

Raspisani su predsjednički izbori za 15. april. Gotovo izvjesno je da će biti više opozicionih kandidata. Kako to komentarišete?
SDP je kandidovao poslanicu Draginju Vuksanovic sa punim uvjerenjem da ona može biti kandidat gradjanske Crne Gore. Uradili smo sve, u prvom redu unutar gradjanske opozicije, da obezbijedimo jedinstvo na predsjedničkim izborima ali nažalost gradjanska opozicija u ovom trenutku nije mogla otići korak naprijed. Smatramo da je Draginja Vuksanović kandidat koji može da bude simbol zajedništva koji sigurno vodi u promjene i ljepšu i sigurniju budućnost za sve naše građane. Kao osoba koja promoviše toleranciju, pravičnost i hrabrost poslanica Vuksanović može biti istinski kandidat građanske Crne Gore. Ona želi da okupi Crnu Goru i pokrene talas neizbježnih promjena na što nas obavezuje Evropska unija.

Kako komentarišete činjenicu da DPS od novembra prošle godine odlaže odluku o svom predsjedničkom kandidatu? Da li je, po Vašem mišljenju, u pitanju sukob više struja unutar DPS-a ili postoji određeni pritisak sa strane da Đukanović ne može biti kandidat?

Nikada se nije desilo da DPS ovako dugo nema odluku o predsjedničkom kandidatu što definitivno ukazuje na sukob klanova, koji je ocigledan i povodom brojnih dešavanja za mandata ove Vlade. Nikada se nije desilo da za godinu dana Vlade imamo ostavke 2 ministra a u oba slučaja je to posljedica upravo tih klanovskih borbi unutar DPS. Djukanović pokušava da odloži neminovno i da kao vlasnik DPS cementira i autokratiju kao način vladanja u kojem je Crna Gora posjed-imanje njegovo i užeg kruga prvilegovanih. Inače u takvim sistemima sukobi nikada nijesu programsko-ideološki već isključivo oko plijena kako oni to znaju reći. EU je u svojoj nedavnoj Strategiji proširenja jasno kazala da se radi o konceptu zarobljene države. Potpredsjednik SAD Pens je podsjećam ignorisao Djukanovića tokom posjete u avgustu prošle godine. To su veoma jasne poruke za političara Dukanovićevog iskustva i siguran sam da ih je veoma svjestan.

Sve izvjesnije je da će doći do koalicionog aranžmana u Podgorici EU, između Demokrata i URA. Kako komentarišete taj, pa možemo reći, pomalo neprirodan spoj?

Svaka partija legitimno odlučuje i bira svoj put tako da pojedinačne partijske odluke ne bih posebno komentarisao. Mogu da komentarišem jedino u kategorijalnoj i analitičkoj ravni. Gradjanska opozicija je bila model na kojem se mogao graditi pobjednički koncept promjena na gradjanskom i evropskom kursu kroz poštovaje Ustavnih odredjenja države. To je po nama bio siguran put koji bi, uz jasnu medjunarodnu podršku, poslao konkretnu poruku da je stvorena kritična supstanca za promjene koja u susret izborima ima i svoj opipljiv politički iskaz. Ko što sam kazao, gradjanska opozicija u ovom trenutku očigledno nije bila dovoljno zrela da napravi taj presudan iskorak. Kakve će biti posljedice po ukupan proces ostaje da vidimo, a plašim se da ih već osjećamo i da politička opoziciona scena umjesto programskog okupljanja, koje je SDP zagovarao, ide u pravcu daljeg usitnjavanja.

Bliže se i izbori u Podgorici. Da li već ima planova oko nastupa SDP-a na tim izborima, tačnije, planirate li neki koalicioni nastup u Glavnom gradu ili samostalan izlaz? Koliko bi za Vas bila prihvatljiva varijanta da se opozicija u Podgorici okupi oko nestranačke ličnosti?

SDP je uvijek bio otvoren za uključivanje vanpartijskih ličnosti u političke procese. Mnogo puta smo otvarali naša vrata za stručne kadrove cijeneći da na taj način možemo samo dobiti na kvalitetu i ojačati kredibilitet naše politike. Rano je još za odluku o načinu nastupa u Podgorici ali SDP već uveliko radi na pripremi partijske infrastrukture za te izbore. Veoma sam zadovoljan rezultatima i energijom i naravno da očekujemo sigurnu opozicionu pobjedu u Glavnom gradu.

DF se vratio u skupštinske klupe, a to su uradili još neki opozicioni poslanici. Da li SDP i dalje istrajava na bojkotu Parlamenta ili ne isključujete mogućnost povratka Vaših poslanika u Skupštinu u narednom periodu?

Bojkot kao odnos prema neregularnim izborima održanim u danu objave državnog udara je imao svoje konkretne efekte tako što je ogolio do kraja autkratski način vladanja. Makar su gradjani jasno mogli da vide da poslanici vlasti paarlment tretiraju kao protočni bojler za vladine odluke, lišen bilo kakve ozbljne rasprave i kontrolne funkcije. Povratkom DF bojkot je ipak u značajnoj mjeri obesmišljen. Nepostojanje strateškog pristupa opozicije i zajedničkog stava oko načina rješavanja krize, kao i redovno legitimisanje izbornih procesa od oktobra 2016 do sada, nameće pitanje daljih koraka u tom kontekstu. Svakako odluku o tome ćemo donijeti pažljivo procjenjujući koji vid djelovanja je optimalan u datim okolnostima.

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.