Raković za BORBU: Izgleda da će postojati blagi trend povlačenja priznanja tzv. Kosova, ovo su pobjede koje će se ostvariti dugoročno

1

Ovih dana je u Njujorku organizovana Generalna Skupština Ujedinjenih nacija (UN) na kojoj se, očekivano, najviše govorilo o ukrajinskom problemu, konkretnije, ruskoj agresiji (ili specijalnoj vojnoj operaciji, zavisi kog se ugla sukob posmatra). Međutim, postojala je i jedna upečatljiva stvar a to je bio govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je bio jedini koji je ukazao na dvostruke aršine povodom pristupa konceptu teritorijalnog integriteta.

Naime, Vučić je napravio paralelu između teritorijalnog integriteta Ukrajine, koji cijela Evropa podržava pa i Srbija, ali se zapitao kako je moguće da se podržava teritorijalni integritet Ukrajine, a kada se dođe do Srbije to više ne važi. Važno je imati u vidu da je pitanje Kosova* podijelilo članice Ujedinjenih nacija. Vučić je takođe najavaio i da postoji osam država koje se čuvaju „u fioci“ a koje su spremne da povuku priznanje lažne države.

Ovim povodom BORBA je kontaktirala istoričara Aleksandra Rakovića koji je kazao da bi zbog takvog govora predsjednika Srbije ali i zbog situacije u Ukrajini više zemalja moglo da povuče priznanje razne države.

„Izgleda da će postojati neki blagi trend povlačenja priznanja tzv. Kosova. To i jeste politika koju je naša država na čelu sa Aleksandrom Vučićem vodila a to su uspješni koraci koje je Srbija imala. Na tom tragu je i njegov govor u Ujedinjenim nacijama. To što je on rekao to Zapadnjaci jako dobro znaju, ali su licemjeri. Oni vrlo dobro znaju šta su napravili i kakav su haos posijali u svijetu zbog čega je pukao čitav međunarodni poredak a sada na tom talasu svi drugi mogu da rade šta god žele i da se pozivaju na nešto što je Zapad već uradio“, kazao je Raković za BORBU.

Što se Srbije tiče, istoričar smatra da treba da nastavi tim putem kakav su vodili u ovoj politici prema kosovsko-metohijskom pitanju.

„Nema stajanja naravno. To su pobjede koje ostvarujemo dugoročno. Kratkoročno, u malim koracima, ostvarujemo male pobjede, a dugoročno ćemo doći do one najveće. Taj period može podrazumijevati 10, 20, 30 ili 40 godina. Ovdje nema brzih rješenja, ali ako budemo radili svaki dan, to znači da ne odustajemo od Kosova i Metohije i moći ćemo da ga reintegrišemo u pravni sistem Republike Srbije i pravni poredak u punom smislu te riječi“, podvlači Raković za naš porta.

Kako navodi, siguran je da Srbija neće odustati od tih aktivnih poteza i da se ide ka tome da to bude utvrđeni put srpske politike i u narednim godinama i decenijama.

„Vrlo je važno znati da nema nikakvog povlačenja. Jednom kad se krene aktivno ka razrješavanju, pa i dugoročnom, to znači da nema povlačenja, a pozicija Srbije mora biti čvrsta što vidimo na plodovima koji i jesu povlačenja priznanja tzv. Kosova“, zaključio je Raković izjavu za BORBU.

1 Comment
  1. Balša komentariše

    I naravno Dzej, konraproduktivan i neznalica

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.