Raković: Makedonski scenario sve bliži Crnoj Gori

6

Nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da potpiše izmene Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojila skupštinska većina, postavilo se pitanje mogućeg raspleta političke krize u toj zemlji.

Kako objašnjava istoričar Aleksandar Raković, jedan od mogućih scenarija raspleta je i opoziv Mila Đukanovića, ali je preduslov za to da skupštinska većina nastavi da insistira na sopstvenim odlukama.

Da bi Zakon stupio na snagu, mora da ga potpiše Đukanović. Kako on to nije uradio, prema Ustavu Crne Gore, skupština treba da drugi put glasa i pošalje Zakon Đukanoviću na potpis. On tada ima obavezu. Međutim, velika je vjerovatnoća da on to opet neće učiniti, jer ne želi da daje ni legalitet ni legimitet odluci Skupštine Crne Gore – kaže Raković, prenosi i objašnjava kakva je dalja procedura:

„Kada Đukanović ne potpiše ni drugi put, onda se otvara mogućnost „makedonskog scenarija“. Kada više nema rešenja, kada je neko uzurpirao vlast, to znači da predsjednik Skupštine Crne Gore, po uzoru na Sjevernu Makedoniju, treba da potpiše taj Zakon. I kada Bečić potpiše i on se objavi u Službenom listu, to znači da bi trebao da počne opoziv Mila Đukanovića. Jer je prekršio Ustav i on više ne može biti predsjednik Crne Gore“,  objasnio je Raković.

6 Comments
 1. Helm komentariše

  Gospodin Raković posmatra i komentariše Crnu Goru iz Srbije i Beograda u odnosu na nas koji sve to posmatramo iz Crne Gore ! Opšti utisak da većina naroda podržava Vladu Zdravka Krivokapića, za razliku od lidera DF-a, koji sebe vole da nazivaju opozicionom vladajućom skupštinskom većinom! Malo je neobično, zar ne, da sebe doživljavaju kao opoziciju vlasti u trenutku dok podržavaju Vladu. Prema nekim najavam popis stanovništva neće biti održan u aprilu već u oktobru mjesecu. Interes da se održi popis stanovništva uz rubriku nacionalno opredeljenje pokazali su i Albanci odnosno njihovi predstavnici u Crnoj Gori. Mnogi političari i mediji često puta pominju floskulu da je Crna Gora podjeljena zemlja. Na terenu, među običnim narodom, ne postoje toliko izražene podjele i ona su vještačke prirode koje su prenaglašene u medijima. Poznato je da 90% pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori podržava SPC. BBC je pisao o tome, da sedam od deset Crnogoraca podržava SPC ili 70% stanovništva Crne Gore, a najbolji odgovor su bile litije koje su pred cijelim svijetom razgolile sve laži i falsifikaze režima u vezi režimskih popisa stanovništva i izbora. Za vrijeme izglasavanja izmjena zakona o slobodi vjeroispovjesti, ispred Skupštine Crne Gore se iz svih krajeva Crne Gore jedva okupilo nekoliko hiljada pristalica DPS-@ i satelitskih stranaka. Gospodin Raković, namjerno ili nenamjerno, nekoliko puta je pogrešno citirao gospodina Krivokapića! Pripisuje gospodinu Krivokapiću da je izrazio dilemu da li prvo da posjeti Beograd ili Prištinu?! Gospodinu Krivokapiću je bilo postavljeno novinarsko pitanje na koje je dao odgovor kao što možete da pročitate u ovom citatu: “

  – „Na pitanje da li će prvo posetiti Beograd ili Prištinu u najavljenoj turneji po regionu, Krivokapić je ponovio da bi voleo da poziv za posetu stigne iz Beograda, jer ne vidi „u regionu važnije mesto od Srbije za razgovor, dogovor, za sporazume koje Crna Gora treba da napravi“. Kraj citata!
  Kao što ste mogli da pročitate gospodinu Krivokapiću se pripisuje nešto što nije izgovorio da ne vidi „u regionu važnije mesto od Srbije za razgovor.

  Da se prisjetimo izjave koju je gospodin Krivokapić dao kao mandatar i nakon toga su ga napali režimski mediji:
  <<

  “Najbolji stav je onaj koji je imao kralj Nikola, da su to dva kralja koji žive u dvije srpske države.

  Krivokapić, rekao je da je, kada su odnosi sa Srbijom u pitanju, najbolji stav kralja Nikole, koji je govorio da postoje “dva kralja koji žive u dvije srpske države”.
  Kraj citata.

  Gospodin Raković proziva gospodina Krivokapića zbog izjave da Crna Gora neće biti srpska država! Što je pogrešan citat. Krivokapić je izjavio :

  — "Neće Crna Gora postati druga srpska država" kraj citata.

  Sa naglaskom da Crna Gora neće postati druga srpska država, izjava može da se pročita i između redova i u istorijskom kontekstu. Prva srpska država i prve srpske dinastije ili vladarske porodice nastale su na prostorima koje se povezuju sa današnjom Crnom Gorom (Duklja i Zeta)! Srpska prestonica se nekada nalazila u Skadru, a od tada – pa do 1171. godine, kad vlast preuzima Nemanja, Srbija je trajala oko 700 godina i imala je više od četrdeset krunisanih kraljeva. Pre Stefana Nemanje, Srbjom su vladale tri dinastije: Svevladovići (od 490. do 641. godine), Svetimirovići (od 641. do 794. godine) i Oštrivojevići (od 724. do 1171. godine). Utemeljitelj dinastije Nemanjić, rođen je u mestu Ribnica, na prostoru tadašnje Duklje, nekadašnje Zete i današnje Crne Gore! Tako da gospodin Zdravko Krivokapić nije daleko od istine kad govori da Crna Gora neće biti druga srpska država zato što storijski nije druga već prva srpska država. Što se tiče izbora u Nikšiću, današnja vlast ima problem što su kao opozicija kojem pripada i DF bojkotovali prethodne lokalne izbore u Nikšiću i neobjašnjivo prepustili 100% vlast u Nikšiću DPS-u i njegovim satelitskim strankama i sad oni imaju potpunu kontrolu nad biračkim spiskom i izbornim procesom u Nikšiću. Narodni pokret ako dobije podršku crkve i vladike Joanikija imaće veliku podršku Nikšićana u suprotnom lako može da se desi da DPS pokrade izbore u Nikšiću. Gosopdin Raković proziva gospodina Krivokapića zato što je potpisao sporazum sa Abazovićem i Bećićem povodom pitanja koja su ostavljena za neka druga vremena koja neće opterećivati formiranje i rad ove Vlade dok traje njen mandat, koja će trajati pun mandat bez obzira na ove opstrukcije koje dolaze od strane bivšeg režima ali i lidera DF-a. Aleksandar Vučić i SNS su dovedeni na vlast kako bi potpisali i sproveli ono što je odbio Boris Tadić kao predsjednik Srbije i dobili smo Briselske sporazume! Nedavno je prepustio i energetski sekror države Srbije na sjeveru Kosova Albaniji. Vlada Crne Gore je demokratska i srpska mnogo više od Vlade Srbije i Republike Srpske. Dovoljno je da uporedite Zdravka Krivokapića predsjednika Vlade Crne Gore sa Anom Brnabićkom predsjednicom Vlade Srbije ili bisere iz Vlade Crne Gore kao Vesnu Bratić ministarku koja vodi ministarstvo koje je objedinilo četiri ministarstva iz prethodne Vlade, Leposavića, Bojanića … sa ministrima iz Vlade Srbije koju je sastavljao Aleksandar Vučić.

  1. Dragan komentariše

   Ovoliki tekst u komentaru za odbranu Krivokapića najbolje govori o tome da mu je odbrana potrebna.

 2. Bot23 komentariše

  Zašto borba kao ozbiljan portal daje toliko puno prostora ljudima koji su proizvod Pink i Informer mas medija. Gospodin je dežurni ratnohuškač već godinama i veoma je profesionalan. Molim Vas da ipak malo vodite računa o dostojanstvu, kroz Vas bi ga neko mogao i ozbiljno shvatiti

 3. E viva komentariše

  Kakav gospodin, to je govedo obično.. Kakav god da bude rasplet, nećemo pitati Rakoviću ni Srbiju.. To treba da shvati ako išta ima u onom bronzinu od glave..

  1. Prle komentariše

   Popušili ste ga Đukini poltroni!

 4. […] imao je snažan odjek kako u domaćim, tako i u medijima iz Srbije. Tu objavu su prenijeli IN4S, Borba, Novosti, Republika, Pravda, Srbija danas i […]

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.