Raković: Logično je da vladika Joanikije postane novi Mitropolit

1

U gostovanju na dnevniku Telemaster Hepi televizije dr Aleksandar Raković je kazao kako je siguran da će novi srpski patrijarh biti izabran iz reda episkopa koji su se suštinski ostvarili na eparhijskom, duhovnom, teološkom i nacionalnom polju srpskog naroda.

Raković je naglasio da će novi srpski patrijarh sigurno biti lojalan interesima Srbije i da Srpska pravoslavna crkva neće biti opozicija srpskoj državi u Srbiji i Srpskoj, kao što ni srpska država neće biti opozicija Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Pritom, dodaje Raković, Srpska pravoslavna crkve je u dijaspori širi svod od ambasada Republike Srbije jer zasvođuje sve Srbe iz kojih god srpskih krajeva da dolaze. Stoga je, dakle, potrebna simfonija srpskih država i srpske crkve.

Kada je riječ o izboru mitropolita crnogorsko-primorskog, Raković je rekao kako je logično da na tu episkopsku katedru dođe vladika Joanikije, ali da o tome izričito odlučuje Sveti arhijerejski sabor.

Ko god da dođe na katedru mitropolita, podvukao je Raković, čeka ga sređivanje prilika u toj eparhiji Srpske pravoslavne crkve, a te neprilike izvazvane su identitetskim kolebanjem koje je tokom tridesetak godina vladavine nametnuo DPS.

S tim u vezi, zaključio je Raković, Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve se u potpunosti i bez rezerve mora vratiti srpskom identitetu, bez izgovora „možda hoće, možda neće“ jer onda više nema svoju funkciju.

1 Comment
  1. 100% crnogorac komentariše

    Prije dvije godine ovaj Rakovic je napadao Mitropolita Amfilohija da oce da ocijepi Crkvu u CG, pa je onda velicao Daku Davidovica da samo on moze da pobjedi Mila, pa uporedjivo Siptare u Madjedoni sa nama Srbima u CG, dovodeci nas u poziciju nacionalne manjine u drzavi koju smo stvorili, itd, samohvalisavi doktor za Rocken Rol…, bolje danam prica o ,,Garavom Sokaku,, nego sto ide po medijima i MUTI Vodu u C Gori, sto vise Rakovica to manje nas Srba u Crnoj Gori.

    1
    1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.