Raković: Krivokapić svojim izmjenama ima namjeru da Temeljni ugovor učini neprihvatljivim za SPC! (VIDEO)

16

Istoričar Aleksandar Raković kazao je u emisiji “U žiži sa Pericom Đakovićem” da Krivokapićeva verzija znatno odstupa od već usaglašenog teksta Temeljnog ugovora koji treba da sklope Srpska pravoslavna crkva i Crna Gora.

Raković je pojasnio da je Krivokapić iz svoje verzije Temeljnog ugovora, koju je nedavno poslao srpskom patrijarhu Porfiriju, izbacio osmovjekovni istorijski kontinuitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a takođe izbacio i nužni blagoslov arhijereja Srpske pravoslavne crkve za gradnju pravoslavnih crkava na teritoriji njihovih eparhija u Crnoj Gori.

To znači, kaže Raković, da Krivokapić hoće da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom kao institucijom koja je nastala u Kraljevini SHS, a ne sa institucijom koja je od 1219. prisutna u Crnoj Gori. Pored toga, izbacivanje nužnog blagoslova za gradnju pravoslavnih crkava otvara put da grade šta god hoće i bez kontrole tzv. Crnogorska pravoslavna crkva, a možda i neka nova tzv. Pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Raković je dalje kazao da je, prema Krivokapićevom tekstu, spušten nivo tog ugovora i da više nalikuje ugovorima o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore sa Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom, a manje nalikuje Temeljnom ugovoru države Crne Gore i Rimokatoličke crkve (Svete stolice). Naime, Krivokapić želi da Temeljni ugovor potpišu Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva, a ne država Crna Gora i Srpska pravoslavna crkva.

Prema Rakoviću, to je sasvim u skladu s Krivokapićevim stavom da se isključi istorijski kontinuitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, jer sama činjenica da je Pećka patrijaršija u korjenu državnosti Crne Gore, čini logičnim da Temeljni ugovor sklope Srpska pravoslavna crkva i država Crna Gora, a ne Vlada Crne Gore kao izvršni organ države.

S tim u vezi, naglasio je Raković, Krivokapić svojim jednostranim izmjenama ima namjeru da Temeljni ugovor učini neprihvatljivim za Srpsku pravoslavnu crkvu. Stoga je izvjesno da Srpska pravoslavna crkva neće potpisati Temeljni ugovor s Krivokapićem, osim ako se Krivokapić ne vrati prethodnom već usaglašenom tekstu.

 

16 Comments
 1. Zdravko, i ovaj maljeckZecanin komentariše

  E, moj Rakovicu, da je tebi znati, kakvih avetinja ovdje ima, zalud su tebi dobronamjerni savjeti, zalud tebi to nastojanje, da zabludjele budale izvedes na pravi put, ti brate Srbine moras shvatit, da je titoizam i zivot na guzove, duboko ukorjenjen kod ove surogat nacije, koji sebe nazivaju crnogorcima.No, ne treba biti pesimistican, i to crnogorstvo je prolazno, isto kao i djecje bolesti, nalik sarlahu, zauskama, i malim boginjama, sve to dodje i prodje, kao i uvijek kroz istoriju, ono sto je najvrijednije, to nas odrzi, a to je nase Svetosavlje i Srpstvo.Star sam covjek, nagledao sam se,tuznih partijskih poslusnika, jeftinih ljudi, ciji sada potomci misle da opstanu, na isti fazon kao i njihovi tvorci, no to vrijeme je proslo, vrijednosni kriterijumi se mjenjaju, sada je u Crnoj Gori jako moderno biti Srbin.Svako dobro Rakovicu pozdrav iz Srpske sparte.

  33
  11
  1. Los Angeles Vasojevici komentariše

   Becic i Krivi najveci srpski izdajnici u Crnoj Gori, samo veca splacina od njih je Srbin u Cg koji ih glasa..

   25
   7
 2. Krnja Jela komentariše

  Napuši nam se kurca Rakoviću.. Balego zadnja.. Sve je rekla Mitropolija juče, a ti truj trovaču.

  14
  34
  1. Lemi komentariše

   Rakovic i Drazen, dva g….

   13
   32
  2. VISEGRAD 2021 komentariše

   Krnja jelo,mama ti je pusila kurac magarcu,pa si se ti okotio.

   16
   6
 3. LipaLipa komentariše

  … ovaj tovar, Rakovic, samo gluposti valja, “izbrisao”, Krivokapic, istoriju SPC, smesno, … istoriju SPC ne moze izbrisati, Porfirije, Patrijasija a ne Krivokapic, mada na tome oni jako perfidno, rade, … treba samo malo pogledati sto su gradili oko i u Hramu Sv. Save na Vracaru, … “čini logičnim da Temeljni ugovor sklope Srpska pravoslavna crkva i država Crna Gora, a ne Vlada Crne Gore kao izvršni organ države”. (citat) … samo on”zna” sto je smisao ove izjave, Vlada, premier, zastupa drzavu, CG, … mozda on misli da je veca sigurnost da TU, potpise recimo Milo, kao presednik, no malo morgrn, nece Milo, … TU sa HR ‘02.g. potpisali gospodin JOVAN, v. r.predsjednik, Episkopskog savjeta u Hrvatskoj … i Ivica Račan, v. r. predsjednik Vlade Republike Hrvatske (copy) link: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2003_12_196_3109.html, … aj’ zdravo, …

  8
  30
  1. Kontra Revolucija komentariše

   Ne budali, Lipa !.
   Vlada se uvek menja kao i ustavi i zakoni !.
   Drzava, ako nije Banana Republika je “vjecna” !!!.
   Ahahahahaha !.
   Ugovor se mora potpisati sa drzavom, to jest sa predstavnicima te drzave !.
   Drzava se obavezuje kao što se i crkva obavezuje !.
   Inace bi mogli svi svake 4 godine ili trajanje mandata na litije, a to niko ne zeli !.

   13
   3
   1. LipaLipa komentariše

    … Contra, … muc budalo nekrstena ! cus drzava “vecna”, vecan je narod, nas rod, … vidimo kako bila “vecna” SVRJ, u koju ste se vi komunci, zakljinjali dok vam je trebala, … drzave i postoie radi Vlade, vadanja (drzava je aparat prisile), … govorio sam o Vladi kao instituciji, ova avetinja od Rakovica, priznaje samo Vucica / sns, moze i Porfirije, … aj’ zdravo, …

    2
    2
 4. Jupol komentariše

  JEDNOSTAVNO REČENO BEČIĆ SA KRIVOKAPIĆEM I SVOJIM SPONZORIMA HOĆE DA OBESMISLI UGOVOR.

  28
  5
  1. Ksilofon komentariše

   Ili mitropolit laže ili Raković. Kome li vjerovati…

   6
   21
 5. Ivi komentariše

  I zbog čega Joanikije laže i govori da su u poboljšanju pregovori. Zbog čega Perović laže kad je Jovanović bankar skinut. Ko njemu daje za pravo da odredjuje to, kad će Vaseljenska patrijarh izdati dokument od kad postoji ta crkva, i papiri sa Svete gore koji daju uvid u sve od Save Nemanjića. Zašto se čeka kad se to traži na sudu, za koga je Krivi važan. Zašto se ne iz opšti iz crkve kad se sprda sa patrijarhom. Izšutirati odmah.

  16
  8
 6. Bosko komentariše

  U Titovo vrijeme nije se smijelo pričati o crnogorcima i srbima.Radilo se i zivjelo u republikama sretno.Nije se smjelo avetati.Niti su smjeli političari imati milione.Svaki gradjanin je imao radno mjesto,stan i sretne porodice.
  Sto god ko sad pričao može jer ga nema.Niko mu nije do nokta malog prsta.Nije bilo finansijskog niti zlocinackog kriminala.
  Bio je član UN visoko cijenjen medju drzavnicima u svijetu.Pa svirajte svi vi gladni i žedni dok vas prevode zedne preko vode.Kod TIta to nije moglo biti.Njemu su gradjani bili na prvom mjestu.
  Avetinje rusilacke idealne države je prepoznavao i rešavao po kratkom postupku.
  Nije bilo pljačke drzavnih resursa.A bogme ni homoseksualaca te je bez dijagnoze proslijedjivao na lijecenje.Zdrava nacija je gradila i porodicu i državu svih jednakih.

  6
  21
  1. LipaLipa komentariše

   … Bosko, … u Brozovo vreme, nije se smelo pricati o srbima, “crnogorci” postali nacija, … marginalizovana (istrebljena, u nju ubaceni udbasi) SPC, pravoslavje se nije smelo pomenuti, … otale “nacije”, Rvati, Slovenci ma svi, mogli sto im se oce, … svako malo Broz, isao u Vatikan, RimoKatolicka crkva, prakticno vlada sa SFRJ, … krajem rata ‘44/'45.g. pobijeno skoro sve casno i posteno na srbskim teritorijama u narodu, … ostatak (casnih i postenih) proceran, radjeno to i kasnije, gastrabajteri, … Srbi u Brozovoj Jugoslaviji bili kao engleska trava, niko nije smeo da strsi, … ocu reci, srbska prirodna elita je unistena, pobijena ili rascerana, … posao i stanove, sve benefite, dobijali podanici Broza, KPJ-u difolt, pa i Bosko ili Boskovi, … aj’ zdravo, …

   1
   1
 7. Sitnica komentariše

  Od čega ovaj nazovi profesor živi, ima li on u Srbiji kakvog posla? Sobzirom da po čitav dan piše nekakve uglavnom neistine ili polu istine o vladi i narodu druge države i gura nos u tuđe dvorište.

  11
  22
 8. Ilija komentariše

  Joanikije ne kaze da stvari sa potpisivanjem temeljnog ugovora idu napred. To kaze autonomaski pop Igor Balaban, trojanski konj ubacen da razara srpsku crkvu. On leti sa Cetinja do kraja meseca zajedno sa fra Gojkom Perovicem i Obrenom Jovanovicem.

  6
  3
 9. Bozo komentariše

  Da li je Rakovic potparol Porfirija. To je kljucno I osnovno pitanje. Dok ne dobijemo dogovor na to pitanje ove price su besmislene. To jes na nivou rekla kazala. I sto je jos vaznije nezna se kome su upucene. Obicnim gradjanima ili….

  1
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.